Siirry pääsisältöön
Siirry hakuun
Sulje mainos
Sulje mainos
Tilaa
Hae
Valikko
Etusivu
Uusimmat
Metsä
MT Hevoset
Koti
Maatalous
Uutiset
Lehdet
Osastot
Etusivu
Metsä
MT Hevoset
Koneet ja autot
Koti
Lukemisto
Maatalous
Mielipide
Pääkirjoitus
Ruoka
Uutiset
Lehdet
Maaseudun Tulevaisuus
MT Metsä
Kantri
Suomalainen Maaseutu
Aarre
Palvelut
Metsäpalvelu
MT Sää
MT Hevoset -ohjelmat
MT Hevosmarkkinat
MT Työpaikat
Ystävää etsimässä
Kaupallinen yhteistyö
Suomen parhaat
Ota yhteyttä
Tilaa MT
Asiakaspalvelu
Jätä ilmoitus
Tilaa uutiskirje
Lähetä uutisvinkki
Lähetä palautetta
Lähetä oikaisupyyntö
Toimituksen yhteystiedot
Mediamyynnin yhteystiedot
Siirry sivupalkkiin
Siirry alaosaan
Juuri nyt
|
Jouluaattona laajalti poutaa ja selkeääkin – Lappiin sateita
Tilaajalle
|
Jatkuva kasvatus on jopa tuplasti suositumpaa kuin hakkuutilastoista voisi päätellä
Villivihannes
Luonto
|
Tiesitkö? Piharatamo on syötävä kasvi
Keräily
|
Voikukan kaikki osat ovat syötäviä – kasvi sisältää runsaasti vitamiineja
Tilaajalle
Reseptit
|
Kesäinen pasta syntyy litulaukasta ja varsiparsakaalista
Reseptit
|
Nokkosletuista tulee kirkkaanvihreitä, kun teet taikinan tehosekoittimessa
Reseptit
|
Nokkosen nuoret versot sopivat sellaisenaan nuudelikeiton mausteeksi
Reseptit
|
Salsa verden ja mojo rojon villimmät versiot tarjoillaan litistettyjen perunoiden kanssa
Ruoka
|
Tiesitkö, että vuohenputkea voi myös säilöä talven varalle? Ilmainen luonnonyrtti sopii moniin ruokiin ja sen uskotaan tehoavan jopa peräpukamiin
Reseptit
|
Nokkospesto sopii pastan kaveriksi
Luonto
|
Nokkonen on suomalaisen luonnon superkasvi, jonka sesonki on pitkä ja käyttö monipuolista
Reseptit
|
Nokkosmuhennos on helppoa villiruokaa ‒ tarjoile se halloumin kanssa
Reseptit
|
Vuohenputkipiirakka tuo kevään keittiöön
Luonto
|
Voikukka on kehon kuuraaja, kirjoittaa Raija Kivimetsä – ”Kasvi poistaa turvotusta, lisää virtsan ja sapen eritystä ja puhdistaa munuaisia ja maksaa”
Aarre: Villiyrttejä voi kerätä vielä marraskuussa – Tiesitkö, että villiyrttien ravintoaineet ovat loppuvuonna juurissa?
Luonto
|
Villiyrttejä voi kerätä vielä marraskuussa – Tiesitkö, että villiyrttien ravintoaineet ovat loppuvuonna juurissa?
Aarre: Poimulehti voi auttaa moniin vaivoihin, mutta se on hyvää myös teenä ja ruokalautasella
Poimulehti on erityisesti naisten oma rohto, mutta se on hyvää myös teenä ja ruokalautasella
Aarre: Jauhosavikkaa on viljelty ruuaksi ennen pinaatin yleistymistä – Joutomailla viihtyvä savikka on ryöppäämisen jälkeen maukas ruokakasvi
Luonto
|
Jauhosavikka on ryöppäämisen jälkeen maukas ruokakasvi – Vanha kansa käytti jauhosavikkaa ummetuksen hoitoon
Luonto
|
Vesiheinää voi silputa ruokiin ja pakastaa tai kuivata talven varalle – Vanha kansa hoiti vesiheinällä keuhkovaivoja ja virtsatieoireita
Reseptit
|
Riistaburgerit
Tiesitkö, että sauniot ovat herkullisia mausteyrttejä? – Ne sopivat suolaisten ruokien maustajiksi, juomiin ja jälkiruokiin
Reseptit
|
Vuohenjuustosalaatti ja mansikkakastike
Reseptit
|
Valkosuklaa-jogurttivaahto ja marjoja
Luonto
|
Piharatamo on syötävä kasvi – Vanha kansa nimitti sitä verta puhdistavaksi kasviksi
Aarre: Lillukan kansanomaiset nimet kuten kissanlillukka ja ämmänlitukka ovat suotta vähätteleviä – Lillukka on hyvänmakuinen marja
Aarre: Mesiangervon kukkia voi käyttää leivonnassa vaniljan tilalla – kukat sopivat myös juomien maustamiseen
Mesiangervo on voimakas villiyrtti – Kukkia voi käyttää leivonnassa vaniljan tilalla
Reseptit
|
Orvokkipirtelö
Monelle puutarhanhoidosta innostuneelle vuohenputki on se viheliäisin rikkaruoho, mutta se on myös maukas villiyrtti – Aarre vinkkaa, miten vuohenputkesta saa varhaiskevään veroista satoa pitkälle syksyyn
Reseptit
|
Tattariletut ja villit lisukkeet
Reseptit
|
Kikherne-nokkospaistos maustetaan intialaisittain
Reseptit
|
Villi perunasalaatti
Reseptit
|
Punakaali-vuohenputkisalaatti
Luonto
|
Vuohenputki on lempeän mieto villivihannes – Leikkaamalla sen matalaksi, saat varhaiskevään veroista satoa pitkälle syksyyn
Luonto
|
Villiyrteissä on makuja, joita ei kaupasta saa, sanoo biologi ja kokki Päivi Lehtonen
Reseptit
|
Nokkosgnocchit sopivat alkuruuaksi tai pääruuaksi kastikkeen kanssa
Aarre: Kuusenkerkissä on vahvoja antioksidantteja – Nauti kerkkien hoitavista vaikutuksista teenä tai vaikkapa siirappina
Luonto
|
Kuusenkerkissä on vahvoja antioksidantteja – Nauti kerkkien hoitavista vaikutuksista teenä ja käytä kerkkiä myös ruokiin
Luonto
|
Näe rikkaruohot rikkausruohoina – Älä kitke niitä kompostiin vaan ota ne ruokalautaselle
Väinönputki pitää oppia erottamaan muista putkikasveista ennen maistamista
Reseptit
|
Savukala-perunasalaatti
Reseptit
|
Voikukka-leipäjuustosalaatti
Aarre: Villiruokakursseja vetävä kokki Jouni Toivanen kertoo, mitkä kaksi asiaa jokaisen villivihanneksia keräävän pitää muistaa – ”Haluan, että jokainen kotikokki löytäisi villiyrtit”
Reseptit
|
Villisalaatti ja kuusenkerkkävinegretti
Luonto
|
Jouni Toivanen lähestyy villiyrttejä maku edellä – harrastajat hakevat hänen kurssiltaan uusia näkökulmia ja vinkkejä
Luonto
|
Nokkosta voi syödä raakana tai ryöpättynä
Reseptit
|
Nokkosvohvelit tarjoillaan paistettujen horsmanversojen kanssa
Valkopeippiä voi käyttää nokkosen tavoin – näin erotat sen nokkosesta
Suolaheinät ovat parhaimmillaan alkukesästä ennen kukintaa
Älä sekoita tätä kasvia nokkoseen tai maahumalaan – Aarre: Ravinteikas litulaukka nousee maasta ensimmäisten kevätkasvien joukossa
Satoisa ja ravinteikas litulaukka nousee maasta ensimmäisten kevätkasvien joukossa
Aarre: Mustaherukkaa on käytetty rohtona jo 1600-luvulla – voit popsia siitä sekä lehdet että marjat
Luonto
|
Mustaherukkaa on käytetty rohtona jo 1600-luvulla – popsi sekä lehdet että marjat
Mustaherukkapirtelö
Mustaherukanlehtitee
Aarre: Ruusuja ruuaksi – näin hyödynnät pahamaineisen kurtturuusun ja muut luonnonruusut keittiössä
Ruusuja ruuaksi – näin hyödynnät pahamaineisen kurtturuusun ja muut luonnonruusut keittiössä
Reseptit
|
Ruusumarmeladi
Reseptit
|
Ruusuvesi
Ahomansikassa on rutkasti rautaa – myös kannat ja lehdet sopivat ruuanlaittoon
Reseptit
|
Ahomansikkapirtelö
Reseptit
|
Ahomansikkadippi
Reseptit
|
Ahomansikka-suklaakakku ja mansikanlehtikerma
Reseptit
|
Mökkirannan kalapurilaiset
Aarre: Tunnetko peltokanankaalin? Toukokuussa kukkiva villivihannes on herkullinen ja helppo tunnistaa
Tunnetko peltokanankaalin? Toukokuussa kukkiva villivihannes on herkullinen ja helppo tunnistaa
Reseptit
|
Peltokanankaali-linssipata
Reseptit
|
Peltokanankaalikastike
Voikukan kaikki osat ovat syötäviä – paras keruuaika alkaa olla käsillä
Aarrevisa: Mikä on villiyrttisi?
Vuohenputki-sitruunapesto
Rikasta ruokaasi ilmaiseksi hortoilemalla
Kanankaali on monikäyttöinen alkukesän kasvi - pirteä rikkaruoho sopii salaattiinkin
Kohta maistellaan nokkosia ja maitohorsman versoja