
Moni uskoo maitotuotteiden vahvistavan luita — tällaisia tuloksia tuoreessa tutkimuksessa saatiin
Vastikään ilmestyneessä tutkimuksessa osallistujien maitotuotteiden kulutusta seurattiin 25 vuoden ajan.
Maitotuotteiden käyttö on vähentynyt viime aikoina Suomessa tasaiseen tahtiin. Kuva: Jaana KankaanpääJuuri ilmestynyt suomalainen tutkimus selvittää maitotuotteiden käytön kytköksiä myöhempiin luunmurtumiin. Niitä säännöllisesti nauttivilla murtumat näyttävät vähenevän, mutta nestemäisten maitotuotteiden ja juustojen välillä on eroja.
Luukatoon eli osteoporoosiin liittyvät murtumat ovat lisääntyneet kolmanneksella maailmassa 30 vuodessa väestön ikääntymisen mukana.
Suomessa niiden arvioidaan lisääntyvän saman verran 15 vuodessa vuoteen 2034 mennessä. Useimmiten kyse on ranteen, lonkan tai selkärangan murtumista.
Maitotuotteiden kulutuksen yhteyksistä murtumiin on tutkimuksissa saatu hyvin sekalaisia tuloksia. Ruotsalaisessa tutkimuksessa todettiin päivittäisen kolmen maitolasillisen jopa lisäävän murtumia.
Nyt Itä-Suomen yliopiston tutkijat Kuopiossa raportoivat laajan seurantatutkimuksensa tuloksia.
Siihen osallistui lähes 15 000 keski-ikäistä naista, joita seurattiin 25 vuoden ajan. Joka viides vuosi naiset vastasivat kyselyihin terveydestään ja ilmoittivat maidon, piimän, jugurtin ja juuston käyttömäärät.
Tiedot murtumista varmistettiin terveystiedoista. Mahdollisesti tuloksia sekoittavina tietoina huomioitiin myös alkoholi, liikunta, ikä ja kalkki- tai D-vitamiinilisien käyttö.
Nestemäisiä maitotuotteita nauttivilla todettiin vähemmän murtumia verrattuna maitoa vieroksuviin. Yli neljän desilitran päivittäinen annos vähensi yleensä murtumia neljänneksellä. Osteoporoottiset murtumat vähenivät jopa kolmanneksen.
Yllättäen juustojen nauttiminen vähensi vain lonkkamurtumia. Tätä eroa selitetään sillä, että maitoon verrattuna proteiini–kalkki-suhde juustossa on suurempi.
Juustossa on enemmän natriumiakin, ja se lisää kalkin erittymistä munuaisissa. Myös probiootteja ja K-vitamiinia on runsaammin juustossa.
Kuopiolaiset esittävät selityksiä tutkimusten ristiriidoille.
Esimerkiksi ruotsalaisen tutkimuksen tulosta maidon murtumariskiä lisäävästä vaikutuksesta saatetaan selittää sillä, että Ruotsissa lisättiin maitoon A-vitamiinia. Sillä on murtumia lisäävä vaikutus.
Tutkimuksen johtopäätöksenä esitetään, että suosituksilla maitotuotteiden käytöstä voitaisiin vähentää murtumia ja siten helpottaa terveydenhoidon taloutta.
Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







