Metsästysmuseossa pääsee tutustumaan palkittuihin puukkoihin – ylitorniolainen Pekanpään puukko tunnetaan tuohikahvastaan
Puukonvalmistuksen SM-mitalit jaettiin tänä vuonna jo 30. kertaa. Vuosikymmenten saatossa käsityön arvostus on noussut ja henkiin on herätetty monta vanhaa perinnepuukkomallia.
SM-kisoissa palkinnoille pääsi kaikkiaan 29 puukkoa, jotka ovat esillä metsästysmuseossa 28. syyskuuta asti. Kuva: Suomen MetsästysmuseoSuomen metsästysmuseossa Riihimäellä on esillä palkittuja puukkoja.
Puukonvalmistuksen SM-mitalit jaettiin tänä vuonna jo 30. kertaa Suomen Puukkoseuran Puukkopäivillä toukokuun puolivälissä.
Palkinnoille pääsi 29 puukkoa, jotka ovat esillä museossa 28. syyskuuta asti.
Seura ja kilpailu ovat onnistuneet lisäämään alan harrastajien määrää ja nostamaan käsityön arvostusta. 30 vuoden aikana on herätetty henkiin monta vanhaa perinnepuukkomallia, museon tiedote kertoo.
Nykyään puukonvalmistusta voi opetella muun muassa useissa kansalaisopistoissa ympäri maan, ja lisäksi ovat syntyneet puukkoseppäkisällin ja puukkoseppämestarin ammattitutkinnot koulutuksineen.
Vuosittain vaihtuvia perinnepuukkosarjoja olivat tällä kertaa tuohikahvastaan tunnettu ylitorniolainen Pekanpään puukko sekä leuku.
Tänä vuonna SM-kisassa oli kaksi käyttöpuukkosarjaa: sarja A, jossa koko puukko on saman valmistajan tekemä, ja sarja B, jossa terä sai olla eri tekijän tuotos.
Vuosittain vaihtuvia perinnepuukkosarjoja olivat nyt tuohikahvastaan tunnettu ylitorniolainen Pekanpään puukko sekä Lapissa poromiehillä yleisesti käytössä oleva isokokoinen leuku.
Uusia tuulia puukkokulttuuriin haettiin juuresveitsisarjassa, ja nuorille tekijöille oli oma sarjansa.
Koska suomalainen puukko on ennen kaikkea käyttöesine, kaikille käyttöpuukkosarjan kilpatöille tehtiin vuolukoe.
Tuomaristo tarkasteli taiteellisen ja esteettisen osaamisen lisäksi teknistä taitoa erityisesti yksityiskohdissa. Lisäksi arvostettiin innovatiivisuutta, mikä voi näkyä niin muotokielessä kuin materiaalivalinnoissakin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







