
Täydelliseen kahvikupilliseen ei tarvita kallista keitintä: Näin keität kahvia lähes missä tahansa
Täydellisen kahvin salaisuus ei piile kalliissa keittimessä. Kympillä ja kotoa jo löytyvillä välineillä pääsee pitkälle.Vaikka kotoani löytyy jo kahvinkeitin, en käytä sitä lähes lainkaan – ainoastaan silloin, kun vieraita on enemmän. Kahvia meillä toki juodaan, mutta sen keittämiseen minulla on omat kikkani.
Olen jo vuosia keittänyt kahvia suodatinsuppilon avulla. Käytännössä tämä suppilo on sama, joka löytyy kahvinkeittimen sisältä, mutta siinä ei ole tippalukkoa. Tällaisen suodatinsuppilon saa itselleen alle kymmenellä eurolla.
Suodatinsuppilon lisäksi tarvitaan käytännössä ainoastaan kuumaa vettä sekä suodatinpaperia. Monelta löytyy varmasti jo kotoa vedenkeitin, mutta sitäkään ei välttämättä tarvita, vaan mökkiolosuhteissa perinteinen kattilakin riittää.
Kahvin voi valmistaa vaikka suoraan kuppiin. Vaihtoehtoisesti voi käyttää kahvikannua. Kuvassa Harion muovinen suodatinsuppilo. Kuva: Janiko KemppiKotona käytän kahvintekoon vaakaa, jonka avulla punnitsen kuppiin tai kannuun kaadettavan veden ja kahvin määrän. Yhteen annokseen asetan siis kupin ja suodatinsuppilon vaa’alle. Mittaan tämän jälkeen kahvin (15 grammaa) ja taaraan vaa’an. Tämän jälkeen kaadan suodatinsuppiloon kahvin päälle kuuman veden (250 grammaa). Näin saan aina samanlaisen, herkullisen kupillisen kahvia.
Suodatinsuppilo on osoittautunut käteväksi myös reissatessa. Tällöin keitän tarvittavan määrän vettä pienellä kaasukeittimellä. Retkiolosuhteissa tarkoilla määrillä ei ole niin paljon merkitystä, ja nopeasti oppiikin, kuinka paljon vettä ja kahvia tarvitaan.
Tällä tavalla olen keittänyt kahvia myös mökeillä sekä jopa hotelleissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







