Helppo saaristolaisleipä kotona: Lisämakua saat lisäämällä joukkoon torttuhilloa
Leipurin ei tarvitse rasittaa ranteitaan taikinan vaivaamisella, sillä ainesten sekoittaminen riittää. Vain kohotus- ja paistoaikaa kannattaa varata tarpeeksi.
Pitkään mehevänä säilyvä makeahko saaristolaisleipä on maukas kaveri joulukaloille mutta myös toivottu ruokalahja. Kuva: Sanne KatainenMaltainen, makea ja mehevä saaristolaisleipä on säilyvyytensä ansiosta mitä mainioin joulun ajan leipä. Se on myös perinteinen ja toivottu ruokalahja. Oman säväyksensä tummaan leipään saat, kun korvaat osan siirapista luumuisella tortuntäytteellä ilman että leivästä tulee liian makea.
Luumuinen saaristolaisleipä
2 kpl
Ainekset
- 6 dl piimää
- 2 dl kaljamaltaita
- 1 prk (270 g, noin 2 dl) luumumarmeladia (tortuntäytettä)
- 1 pkt (50 g) hiivaa
- 1½ dl tummaa siirappia
- 1 rkl fenkolia hienonnettuna
- 2½ tl suolaa
- 4 dl vehnäjauhoja
- 3 dl ruisjauhoja
- noin 3 dl hiivaleipäjauhoja
Voiteluun
- ½ dl vettä
- ½ dl tummaa siirappia
Valmistusohje
- Kuumenna piimä kiehuvaksi. Sekoita joukkoon maltaat ja luumusose. Kun seos on kädenlämpöistä, liuota joukkoon hiiva.
- Sekoita taikinaan siirappi, fenkoli ja suola. Vatkaa joukkoon vehnäjauhot ja sekoita loput jauhot taikinaan puuhaarukalla. Älä vaivaa.
- Vuoraa kaksi suorakaiteen muotoista leipävuokaa (vetoisuus noin 1½ l) pohjan ja päädyt peittävillä leivinpaperisuikaleilla. Voitele vuoan vapaaksi jäävät sisäpinnat.
- Jaa taikina vuokiin. Kohota leivinliinalla peitettynä vedottomassa paikassa noin 1 t 15 minuuttia.
- Kypsennä leivät 175-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 1 t 15 min. Voitele limppuja paistamisen loppuvaiheessa vesi-siirappiseoksella pari kolme kertaa. Peitä leivät leivinpaperilla, mikäli pinta alkaa tummua liikaa.
- Kokeile kypsyyttä tikulla. Kun leipään työnnettyyn cocktailtikkuun ei tartu taikinaa, ovat limput valmiit.
- Nosta jäähtyneet leivät vuoista leivinpapereiden avulla. Saaristolaisleivät ovat parhaimmillaan pari päivää paistamisen jälkeen. Säilytä ne muovipussissa huoneenlämmössä tai pakasta ne.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
