Helpot sämpylät ilman käsien likaamista: Tätä taikinaa ei tarvitse vaivata
Sämpylät syntyvät ilman vaivaamista ja kohonneesta taikinasta kuopaistaan paloja pellille. Näin sämpylät syntyvät kokonaan käsiä hiivataikinaan upottamatta.
Helpot sämpylät valmistuvat ilman vaivaamista tai pyörittämistä. Kohonnut taikina vain simppelisti kuopaistaan leivinpaperin päälle. Kuva: Sanne KatainenSämpylät syntyvät ilman vaivaamista ja kohonneesta taikinasta kuopaistaan paloja pellille. Näin sämpylät syntyvät kokonaan käsiä hiivataikinaan upottamatta.
Kuopaisusämpylät
noin 16 kpl
Ainekset
- 3 dl puurohiutaleita (esim. neljän viljaan)
- noin 5 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
- 1 ps kuivahiivaa
- ½ tl suolaa
- 2 tl sokeria
- 4 dl kädenlämpöistä vettä
- ½ dl juoksevaa margariinia
Valmistusohje
- Sekoita puurohiutaleet, 3 dl jauhoja, kuivahiiva, suola ja sokeri keskenään. Sekoita joukkoon vesi ja pullomargariini. Lisää taikinaan pienissä erissä vehnäjauhoja samalla puuhaarukalla sekoitellen. Lopeta jauhojen lisäys, kun taikina on kuin tuhtia puuroa. Peitä kulho leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 45 minuuttia.
- Kuopaise taikina sämpylöiksi nuolijalla tai leipurin lastalla kulhon reunaa myöten. Sämpylät voivat olla eri muotoisia, kunhan ovat suunnilleen samankokoisia. Siirrä sämpylät leivinpaperin päälle pellille, peitä liinalla ja anna kohota noin 15 minuuttia.
- Jos haluat sämpylöiden pinnoista rapeita, niin pirskota pinnoille hiukan vettä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.
- Vinkki: Voit käyttää puurohiutaleita ja jauhoja vaihdellen.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

