Sienten opettelu kannattaa: Martat neuvovat hyvän tavan aloittaa
Syksy on sienien aikaa. Vaikka sienisadon alkua jouduttiinkin vähän odottelemaan, on sieniä nyt putkahdellut runsaastikin ympäri Suomea. Martat kannustavat suomalaisia nappaamaan sienikorin ja suuntaamaan metsään.
Lampaankääpä on vuoden sieni. Se sopii erinomaisesti ruoanlaittoon esimerkiksi pihvin tapaan paistettavaksi. Kuva: Tuomo KesäläinenSienet ovat terveellistä, edullista ja monikäyttöistä ravintoa, jota voi valmistaa ja säilöä monin tavoin. Jo lyhyelle metsäkävelylle kannattaakin ottaa varmuuden vuoksi sienikori mukaan.
Sienestys tarjoaa lisäksi mahdollisuuden vahvistaa kansalaistaitoja ja arjen omavaraisuutta.
”Luonnon antimien tunnistaminen ja hyödyntäminen on tärkeä osa kokonaisvarautumista”, Marttaliiton johtava asiantuntija Tiina Ikonen sanoo.
Jos on aloitteleva sienestäjä, suosittelee Ikonen, että sienestys kannattaa aloittaa kokeneemman sienestäjän kanssa tai osallistumalla ohjatulle sieniretkelle.
”Kun sienestyksen perusasiat ovat hallussa ja tunnistaa varmasti yhden tai useamman syötäväksi kelpaavan sienen, voi sienimetsään lähteä turvallisimmin mielin myös itsenäisesti. Kannattaa aina pitää mielessä, että kerää vain sienilajeja, jotka tunnistaa varmasti syötäviksi”, Ikonen muistuttaa.
Aloittavalle sienestäjälle riittää jo yhden tai kahden uuden sienilajin opettelu vuosittain. Niillä pääsee jo hyvin liikkeelle. Helposti tunnistettavia sieniä ovat esimerkiksi herkkutatti, keltavahvero ja vaaleaorakas.
Yhtä tärkeää on opetella tunnistamaan myös myrkyllisimmät sienet. Vaarallisimpia myrkkysieniä ovat valkokärpässieni, suippumyrkkyseitikki, kavalakärpässieni, pulkkosieni ja myrkkynääpikkä.
Kannattaa myös hyödyntää helposti tunnistettava vuoden sieni, eli lampaankääpä. Se on mieto ja monikäyttöinen ruokasieni, jota esiintyy kuusimetsissä myöhäissyksyyn asti. Lampaankääpä sopii pihveihin, keittoihin, muhennoksiin ja piirakoihin, ja sitä voi myös kuivata tai pakastaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








