Valmista tomaattimurskaa helposti kotona: Säilyy kuukausia
Itse tehty umpioitu tomaattimurska syntyy vaivattomasti ja säilyy kuukausia, joten sillä pelastat monta kiireistä arki-iltaa.
Itse valmistettua tomaattimurskaa voi käyttää ruoanlaitossa tai nauttia sellaisenaan lisukkeena. Kuva: Sanne KatainenUmpioitu tomaattimurska
5–6 purkkia tomaattimurskaa
Ainekset
- 1,5 kg tomaatteja
- 4 valkosipulinkynttä
- ½ tl mustapippuria
- (rypsiöljyä)
Valmistusohje
- Huuhtele tomaatit ja leikkaa kuutioiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Sekoita tomaatteihin valkosipulit ja pippuri.
- Jaa seos liotettuihin ja pestyihin, kuumennettuihin lasitölkkeihin, joissa on twist off -kannet tai kumitiiviste ja jouset. Käytä mielellään samankokoisia purkkeja. Jätä purkkeihin noin 2 cm tyhjää ja paina tomaatit nesteen alle. Jos neste ei riitä, niin lisää tarvittaessa pinnalle rypsiöljyä. Sulje purkit.
- Pane ison, laakean kattilan pohjalle puhdas pyyhe tai kuituliina. Nosta purkit kattilaan ja lisää vettä purkkien sisällön yläreunaan asti. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja anna kiehua rauhallisesti purkkien koosta riippuen 30–45 minuuttia. Lisää vettä, mikäli se haihtuu alle 2/3 purkkien korkeudesta.
- Nosta kuumat purkit varovasti pyyhkeen päälle pöydälle ja kierrä kannet tiukasti kiinni. Jätä jäähtymään. Purkkien jäähtyessä alipaine sulkee purkit ilmatiiviisti ja kuuluu napsahdus, kun kannet painuvat lommolle. Jos kansi ei painu lommolle, on umpiointi epäonnistunut ja tällaisen purkin sisältö on käytettävä heti. Jos kansi on pullistunut säilytyksen aikana, ei sisältöä saa käyttää.
- Onnistuneesti umpioitu tomaattimurska säilyy useita kuukausia, tai jopa vuosia. Säilytä purkit mieluiten viileässä.
- Vinkki: Säilöntään käytettävät lasipurkit on aina liotettava yön yli, ja sen jälkeen pestävä huolellisesti sekä kuumennettava ennen täyttämistä. Pesun ja kuumentamisen voi korvata pesemällä purkit astianpesukoneessa ja täyttämällä ne kuumina heti pesun päätyttyä.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

