
Maaseutunuorten joulutulet roihahtivat valtateiden varsilla – "Haluamme kiittää suomalaisia siitä, että he ostavat kotimaista ruokaa"
25 vuotta vanha perinne sai alkunsa Etelä-Pohjanmaalla EU-jäsenyyden kynnyksellä vuonna 1994.
Nurmon maaseutunuoret sytyttivät joulutulia Jyväskylä–Vaasa -tien vierustalle. Kuvassa taka-alalla Atte Kankaanpää (vas.), Juho Kankaanpää, Tero Kankaanpää, Jouko Kankaanpää ja Tatu Kankaanpää sekä edessä Tomi Katila (vas.), Antti Rajala ja Marko Uusi-Pohjola. Kuva: Johannes Tervo
Juulia Kuja-Luopa (vas.), Pasi Ylitalo ja Sanna Ojala tarjosivat maaseutunuorten joulupuuroa Seinäjoen Ideaparkin pihassa. Kuva: Johannes TervoSEINÄJOKI
Maaseutunuorten perinteiset joulutulet syttyvät tänään perjantaina valta- ja kantateiden varsilla kaikissa Suomen maakunnissa.
Perinne sai alkunsa Etelä-Pohjanmaan maakunnassa vuonna 1994 Suomen EU-jäsenyyden kynnyksellä.
"Joulutulilla on alusta asti haluttu tervehtiä teillä liikkuvia ja joulun viettoon maaseudulle saapuvia. Samalla haluamme kiittää kaikkia suomalaisia siitä, että he ostavat kotimaista ruokaa", Nurmon maaseutunuorten puheenjohtaja Tomi Katila kertoo.
Nurmon maaseutunuorten joulutulet roihahtivat tänään viiden jälkeen iltapäivällä Jyväskylä–Vaasa -tien viereisellä pellolla Seinäjoen kupeessa.
Katilan mukaan 2010-luvun jälkipuolisko on ollut vaikeaa aikaa maataloudelle.
"Tietenkin sitä toivoisi, että kuluttajat suosisivat vielä nykyistäkin enemmän kotimaisia elintarvikkeita. Maatalous on ollut viime vuosina sellaista kivireen vetämistä, tuntuu kuin olisi koko ajan käsijarru päällä", Katila harmittelee.
Nurmon maaseutunuoren pomolla on myös terveisiä poliittisille päättäjille.
"Maataloudesta ei missään nimessä saa leikata enää yhtään lisää. Päinvastoin tukia pitäisi korottaa ja aiemmin tehtyjä leikkauksia palauttaa. Myös tuottajahintoihin tarvitaan jotain kohtuutta", Katila vaatii.
Etelä-Pohjanmaan maaseutunuoret jalkautuivat tänään myös Seinäjoen Ideaparkin pihalle jakamaan kotimaista ohrapuuroa.
"Päätimme korvata riisipuuron paikallisella ohrapuurolla, joka on ilmastoystävällisempi vaihtoehto", MTK-Etelä-Pohjanmaan järjestöagrologi Sanna Ojala kertoo.
Myös puurotempauksella halutaan kiittää suomalaisia kotimaisen ruuan suosimisesta.
"Meillä on täällä nyt ensi kerran puurotarjoilua samana päivänä, kun joulutulia sytytetään pitkin maakuntaa. Aika hyvin tässä on ihmisiä käynyt, ja keskustelut ovat olleet rakentavia ja järjestään positiivisia. Kyllä eteläpohjalaiset suhtautuvat lähiruokaan erittäin myönteisesti", Ojala sanoo.
Ohrapuurotarjoilun idean isä on alajärveläinen maaseutunuori ja maidontuottaja Pasi Ylitalo.
"Maaseutunuorten kevätparlamentissa palloteltiin ideoita siitä, millä tavoin joulun alla voisi tempaista kotimaisen lähiruuan puolesta. Siilinjärvellä maaseutunuoret ovat jakaneet kinkkua. Me päädyimme ohrapuuroon."
Ohrapuuro valmistettiin Seinäjoen seudun sotilaskotiyhdistys ry:n sotilaskotisiskojen talkootyöllä.
Puurossa käytetyt raaka-aineet ovat peräisin Etelä-Pohjanmaan maakunnasta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
