Raakaravinto oli muotia 30-luvulla
Raakaravinto nousi 1930-luvulla muoti-ilmiöksi. Vitamiinit, joista ei pari vuosikymmentä aiemmin juuri tiedetty, todettiin ihmisille välttämättömiksi. Ilmiö sai vauhtia myös kivennäisaineiden tutkimuksista.
Marttojen teemavuosi keskittyi vuonna 1933 raakaravintoon. Esiin nostettiin muun muassa raasteet ja tuoresäilöntä. Talousopettaja Anni Sirkan toimittama opas Raakaravinnosta ilmestyi seuraavana vuonna. Tuhansia ihmisiä osallistui Marttojen kursseille ja valistustilaisuuksiin.
Lotta Svärd -lehdessä kehotettiin vuonna 1935 kokeilemaan raakamarjapuurojen ja -keittojen valmistamista.
Maltillisen linjan edustajat suosittelivat ravintoa, jossa kypsennetyn ruuan lisäksi nautitaan runsaasti raakoja marjoja, hedelmiä, juureksia ja salaatteja.
Tärkeää oli huomioida, että ruuan valmistustavalla on suuri merkitys vitamiini -ja kivennäisainepitoisuuksiin.
Lottamuseo ja Lottakanttiini haastavat kaikki suomalaiset keräämään vähintään viisi kiloa metsiemme terveystuotteita. Lottamuseon Facebook-sivuilla julkaistaan syksyllä lottien parhaat vinkit marjojen valmistamiseen ja säilömiseen.
Marjoja on kautta aikojen käytetty runsaasti hyväksi suomalaisessa ruokataloudessa. Metsissä kypsyy parhaillaan ennätyssato esimerkiksi superruuaksi nimettyä mustikkaa.
Tarja Halla
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
