Olisitko arvannut, että napostelusta kertyy päivän aikana näin paljon kaloreita? Jos tavan lopettaminen ei onnistu, voit kokeilla helpompaakin konstia
Napostelu voi tuottaa neljänneksen koko päivän kaloreista, mikä hyvinkin voi vastata yhtä ateriaa.Tutkimusten mukaan ihminen tekee päivässä keskimäärin noin 200 syömiseen ja ruokaan liittyvää päätöstä.
Päivään kuuluu tutkimusten mukaan keskimäärin 5–6 ruokailutapahtumaa. Kolme niistä on kunnon aterioita, muut välipaloja. Lisäksi pikku napostelu on yhä yleisempää.
Napostelu ei tunnu ateriaan verrattavalta syömiseltä, mutta se kerryttää pikkuhiljaa paljon ylimääräistä energiaa elimistöön. Ohion yliopistossa selvitettiin, kuinka paljon.
Tulokset osoittivat, että ainakin USA:ssa napostelu tuottaa lähes neljäsosan ihmisten päivittäisistä kaloreista.
Tietoja kerättiin lähes 24 000 yli kolmikymppisen ihmisen ruokailutavoista. Ne olivat peräisin 2005–2016 tehdystä kansallisesta ravinto- ja terveyskyselystä.
Napostelu tuottaa kaloreita salakavalasti, sillä se ei tunnu syömiseltä.
Napostelu oli hyvin yleistä, sillä niistä kertyi päivässä 400–500 kaloria eli vajaa neljännes koko päivän kaloreista. Se oli monilla enemmän kuin päivän aamiaisesta saatu energia.
Naposteltavat olivat ravitsemuksellisesti enimmäkseen vaatimatonta laatua. 40 prosenttia oli karkkeja ja herkkuja ja juomia noin 30 prosenttia. Proteiinit, kasvikset ja hedelmät loistivat poissaolollaan. Naposteltavista maitotuotteita ja hedelmiä oli yhteensä vain noin kymmenesosa.
Niinpä napostelusta tuli päivän mittaan nautitusta ylimääräisestä sokerista kolmannes.
Verrattuna aterioihin välipaloissa on sokerin ja sokeroitujen juomien lisäksi liikaa rasvoja ja liian vähän proteiineja, maitotuotteita ja hedelmiä.
Tutkittujen joukossa oli myös diabeetikoita. Heidän välipalansa olivat ymmärrettävästi terveellisempiä, sillä he nouodattivat ravinto-ohjeita. Ehkä siksi tutkijat ajattelevat ylioptimistisesti, että meihin muihinkin saattaisi ohjeistus purra.
Paras tapa korjata tilanne olisi lopettaa tai vähentää napostelu.
Helpompaa mutta vaikeaa on muuttaa ruokailutapojaan. Namien ja sipsien sijasta voisi popsia porkkanaa tai hedelmiä ja korvata limut vedellä.
Kirjoittaja on lääketieteen tohtori
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









