Kahvilla Chicagossa
Jukka Koivula: Tarjoilijoiden nopeudesta, ystävällisyydestä ja tehokkuudesta voitaisiin Suomen kahvilakulttuurissakin voitaisiin ottaa opiksi.Vietin pääsiäiseni Pohjois-Amerikassa, Suurten järvien alueen Yhdysvaltain puolen suurimmassa kaupungissa Chicagossa.
Vaikka reissun varsinainen nähtävyys olikin koripallojoukkue Chicago Bullsin nouseva suomalainen tähtipelaaja Lauri Markkanen ja hänen otteensa United Centerin koripallopyhätössä, myös kulinaristiset nautinnot kohosivat matkan saatossa keskeiseen rooliin.
Käytännössä jokainen päivä käynnistyi kahvituokiolla jossain suurkaupungin sadoista kahviloista. Chicagon kahviloissa kukin saattaa räätälöidä hetkensä kupposen äärellä omanlaisekseen.
Osa saattaa viettää kahvilassa tunnin tai parikin, juoden etätöiden parissa useamman kahvikupin ja nauttien samalla lounaan.
Ajatustyöläisten ohella kahviloita kansoittavat huomattavissa määrin myös opiskelijat.
Kolmas porukkansa ovat kiireettömästi sumppinsa nauttivat eläkeläiset ja neljäs me ulkomaiset turistit, joita miljoonakaupungissa riittää.
Kahvilakulttuuri chicagolaisittain on miellyttävä yhdistelmä kiireetöntä oleilua, kahvin lomassa tehtyjä töitä tai koulutehtäviä sekä matemaattisen tehokasta asiakaspalvelua.
Palvelu on ensiluokkaista. Tarjoilijoiden pohjaton ystävällisyys sekä hämmästyttävä nopeus ja tehokkuus ovat jotain sellaista, mistä Suomen kahvilakulttuurissakin voitaisiin ottaa opiksi.
Kolikon kääntöpuolena on tippikulttuuri, mikä kannustaa kahvilatyöntekijöitä pistämään parastaan.
Peruspalkka on niukka, joten tipit muodostavat tarjoilijoiden tulokertymästä merkittävän osan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
