
Ruokakirjan tehnyt Sara Parikka ihmettelee, miksi ruuhkavuosista puhutaan rumasti ja lapsiperhe-elämästä jaetaan pahimmat palat
Sara Parikan uusi ruokakirja ilmestyy tänään. Hän kuvaa somessaan elämän kivoja ja hyviä hetkiä.
Tortillalasagnen resepti on peräisin Sara Parikan siskolta, joka kokkasi sitä lapselleen. ”Testasin tätä ja lapseni rakastivat tätä. Aika monet reseptini tulevat lähipiiristä, kaverilta tai sukulaisilta”, Parikka kertoo. Hän kokkasi tortillalasagnea haastattelun aikana. Kuva: Jaana KankaanpääRuuanlaitossa saa laskea rimaa, sanoo sosiaalisen median yrittäjä Sara Parikka. Puolivalmisteet ja valmisruuat helpottavat esimerkiksi kiireisen lapsiperheen arkea.
”Itse ajattelen, että kaikki keittiössä tapahtuva on plussaa. On todellakin ok oikoa. Ruuanlaiton ei pitäisi olla asia, joka luo paineita.”
Parikan uusi ruokakirja julkaistaan tänään keskiviikkona. Kirjan reseptit ovat hänen mielestään aidosti helppoja tehdä. Tortillalasagne valmistuu Parikalta nopeasti haastattelun aikana.
Kaupassa seikkailu ja kokkaaminen joka päivä tuntuu raskaalta ajatukselta.
”Me teemme aina aika paljon ruokaa kerralla. On kiva, jos ruokaa jää seuraavallekin päivälle.”
”Minusta tuntuu, että helppo arkiruoka ja arkivinkit ovat sellaisia, mitä ihmiset kaipaavat.”
Isoisän lohilastuja, anopin mutakakkua, kaverin kasvissosekeittoa.
Parikan uuteen reseptikirjaan on koottu vuosien varrella kertyneiden reseptivihkojen sisältö. Moni resepti on sukulaisilta tai kavereilta löydetty.
”Inspiroidun lähipiiristä. Lähden tekemään samantyyppistä ruokaa ja löydän oman tavan tehdä sitä.”
Parikka kokkaa joka päivä viisihenkiselle perheelleen. Hän on rakastanut ruuanlaittoa aina, ja ruokakirjan tekeminen on ollut haaveena lapsesta saakka.
Reseptit ovat olleet Parikan some-kanavien suosituinta sisältöä.
”Se kannusti, että tämä voisi kiinnostaa myös muita. Minusta tuntuu, että helppo arkiruoka ja arkivinkit ovat sellaisia, mitä ihmiset kaipaavat.”
Silti kirjaidean esittely kustantajalle jännitti.
Sara Parikka
Syntynyt Espoossa, viettänyt lapsuuden Kirkkonummella. Asuu Espoossa.
32-vuotias sosiaalisen median yrittäjä. Koulutukseltaan ylioppilas.
Ruokakirja Mutkatonta & maukasta ilmestyy 17. tammikuuta. Aiemmat kirjat: 365. Ilon ja inspiraation vuosi ja Itse tehty. Opas omannäköiseen työelämään.
Harrastaa lenkkeilyä, avantouintia ja pentukoulua kääpiövillakoira Lakun kanssa.
Perhe: aviomies näyttelijä Mikko Parikka, 9-, 8- ja 3-vuotiaat lapset.
Sara Parikka on aina toivonut, että hänellä on paljon lapsia. Hän kokkaa perheelleen joka päivä. Omaan lapsuudenperheeseen kuuluu kaksi isosiskoa ja pikkuveli. Sisarusten merkitys kirkastuu, mitä enemmän ikää tulee. Kuva: Jaana KankaanpääParikka on mielestään ruuanlaittajana melko suurpiirteinen. Mittoihin piti hakea tarkkuutta ruokakirjaa varten.
”Leivonta on eri asia, sillä siinä pitää olla tarkempi. Muuten laitan ruokaa aika lailla fiilispohjalta.”
Reseptien pitkät ainesosalistat turhauttavat häntä. Niistä jää monesti kaappiin pyörimään purnukoita, joista on käytetty kaksi lusikallista.
Parikka valitsee ruokakaupassa kotimaista ruokaa, luomua ja reilun kaupan tuotteita.
”Kotimainen ruoka on tärkeää. Olen kiitollinen siitä, että pystyn valitsemaan kotimaista. Ymmärrän, että tässä ajassa se ei välttämättä ole mahdollista”, hän viittaa ruuan hintoihin.
Parikka on tehnyt somessa kaupallisia yhteistyötä esimerkiksi Valion kanssa jo vuodesta 2017.
”Valio on maitotilallisten omistama, mikä on magea juttu.”
Parikka valitsee ruokakaupassa kotimaista ruokaa, luomua ja reilun kaupan tuotteita.
Parikka vietti lapsuutensa rauhallisella omakotitaloalueella Kirkkonummella. Nyt hän asuu perheensä kanssa Espoossa varsin samanlaisessa ympäristössä. Luonto ja meri ovat lähellä.
Lukiolaisena Parikka pääsi Salatut elämät -sarjaan mukaan. Sarjasta löytyi mies, näyttelijä Mikko Parikka.
Esikoinen syntyi, kun Sara Parikka oli 23-vuotias. Äitiyslomallaan Parikka ryhtyi kirjoittamaan blogia. Sosiaalisen median yrittäjäksi hän jättäytyi, kun Salatuissa elämissä tuli kymmenen vuotta täyteen.
Sen jälkeen Parikka on kirjoittanut kaksi kirjaa, ääninäytellyt ja vetänyt Saran kaverikirja -podcastia, joka jatkuu tänä vuonna.
Juuri ennen koronaa perheeseen syntyi kolmas lapsi. Samaan aikaan valmistui hirsitalo.
Lähitulevaisuuden suunnitelmissa on perhe-elämästä ja arjesta nauttiminen.
”Arki on minusta ihan parasta. Toivon opettavani sen lapsilleni, että he saisivat arjesta itselleen mielekästä. Olisi aika kurjaa koko ajan tähdätä viikonloppuun tai reissuun.”
Parikka on miettinyt arjen tasapainoa paljon. Lapset alkavat olla sen ikäisiä, että harrastuksiin kuskailua on paljon. Pitää olla hereillä, jotta elämä ei lipsu suorittamiseksi.
Parikka haluaa tehdä mökkireissuja ja pitää vapaapäiviä perheen kesken, ilman mitään suunnitelmia.
”Olen huomannut, että rauhoittuminen vaatii, että sille varaa ajan.”
Läsnäoloon ja hetkessä elämiseen on tärkeää keskittyä, jotta ei eläisi menneessä eikä tulevassa.
”Nämä ovat varmasti ne vuodet, joita muistelemme jälkikäteen puolison kanssa. Perhe-elämä on meidän juttumme. Olisi sääli, jos parhaat vuodet menisivät suorittaessa tai hukuttaessa itsensä töihin.”
Omannäköinen elämä on Parikasta rohkeaa. ”Tuttavapiirissämme on ollut paluumuuttajia, jotka ovat muuttaneet omalle kotipaikkakunnalleen. Se on aika ihanaa.”
Tortillaletut menevät kätevästi pyöreään uunivuokaan. Sara Parikka on rakastanut ruuanlaittoa aina. Kuva: Jaana KankaanpääRuuhkavuosista ja lapsiperhe-elämästä piisaa negatiivista puhetta. Parikka on käsitellyt asiaa paljon podcastissaan.
Hän miettii, miksi lapsiperhe-elämästä jaetaan pahimmat palat. Onko perhe-elämän raskaudesta helpompi puhua kuin siitä, miten paljon onnea se tuo elämään?
Parikka kertoo saavansa säännöllisesti viestejä ihmisiltä, jotka haluaisivat lapsia.
”Heitä pelottaa, onko perhe-elämä ihan kamalaa. Se on hirveää, että nuorilla aikuisilla voi olla sellainen fiilis.”
Parikka on aina toivonut, että hänellä on paljon lapsia. Omaan lapsuudenperheeseen kuuluu kaksi isosiskoa ja pikkuveli.
Suomen pienenlaisiin syntyvyyslukuihin vaikuttaa moni asia.
”Yleinen ilmapiiri ja se, että hyviä asioita ei sanoiteta niin paljon, voi osaltaan vaikuttaa siihen.”
”Olen huomannut, että rauhoittuminen vaatii, että sille varaa ajan.”
Parikka kuvaa somessaan elämän kivoja ja hyviä hetkiä. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Parikoidenkin elämässä olisi surua tai vaikeuksia niin kuin kaikilla muillakin.
”Haluan, että sisältöni ovat hetken hengähdys eivätkä sellaisia, mistä lukijalle nousee ahdistus pintaan. Veikkaan, että isoin yleisöjoukko ymmärtääkin sen ja tykkää siitä.”
Parikka ei koe elävänsä täydellistä elämää.
”Onko sellaista edes olemassa? Kaikilla on omat taistelunsa.”
”Mitä enemmän tulee ikää, sitä enemmän nauttii hiljaisuudesta ja rauhasta.”
Ruokakirjan kuvat on otettu Parikan kodissa, kuusihirsitalossa.
”Olemme tykänneet tosi paljon hirsimateriaalista. Emme ole peittäneet hirsiä, ne ovat kaikki näkyvillä. Sisäilma ei ole kuiva, talo hengittää.”
Mökkihaaveita Parikalla ei tällä haavaa ole. Miehen suvun mökki Itä-Suomessa järven rannalla kutsuu muutaman kerran vuodessa.
”Olisi ihana olla siellä enemmänkin. Mitä enemmän tulee ikää, sitä enemmän nauttii hiljaisuudesta ja rauhasta.”
Perhe on myös vuokrannut mökkejä lähempää kotia. Kotimaan matkailu kiinnostaa.
Tortillalasagne on lasten suosikki: uunivuokaan ladotaan tortillalettuja, paistettua jauhelihaa, maissia ja juustoraastetta ja lopuksi kermaa. Kuva: Jaana KankaanpääParikalla on sosiaalisesta mediasta hyvät kokemukset. Hän ei ole kokenut siellä häirintää tai kiusaamista.
Omia lapsia hän ei kuitenkaan halua ohjata some-alustojen pariin liian aikaisin.
Yksin lapsia ei saa puhelimen ja somen kanssa jättää, Parikka painottaa. Keskusteluyhteys on tärkeää.
”Haluaisin, että lapsista kasvaisi hyvällä itsetunnolla varustettuja, reippaita, vahvoja mimmejä. Some tulee olemaan siinä ympärillä.”
Sara Parikan Mutkatonta & maukasta -kirja julkaistaan tänään keskiviikkona.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








