Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Muikku ja silakka uivat pannulle

    Perinteisen kalalaatikon voi maustaa myös valkosipulilla. Jaana Kankaanpää
    Perinteisen kalalaatikon voi maustaa myös valkosipulilla. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkisto

    Ruisjauhot ja paistettavat pikkukalat ovat vastustamaton pari. Jos haluat lisää perinteistä makua, valitse riihiruisjauhot.

    Pyörittele muikut tai silakkapihvit jauhoissa ja nostele saman tien kuumalle pannulle.

    Silakka on täyteläisen makuinen kala, jota voi maustaa voimakkaastikin hävittämättä silti kalan omaa makua.

    Silakkapihvien täyttämisessä saa käyttää mielikuvitusta. Perinteisen yrttitäytteen ohella kannattaa kokeilla maustettua tuorejuustoa, paistettuja sieniä ja sipulia, kinkkua, pekonia, sinappia tai vaikkapa valmista pestoa.

    Molemmat herkut maistuvat kuohkean perunamuusin kera.

    3–4 annosta

    500 g tuoreita silakkafileitä

    2 rkl sitruunamehua

    1 dl hienonnettua tilliä

    1 tl suolaa

    1/4 tl valkopippuria

    1 prk (2 dl) ruokakermaa

    2–3 rkl sinappia

    Lado fileet voipaperille nahkapuoli alaspäin (leikkaa evät saksilla pois, jos haluat).

    Sivele fileille sitruunamehua, esimerkiksi pullasudilla.

    Ripota päälle tilliä sekä mausta valkopippurilla ja suolalla.

    Kääri fileet rulliksi ja lado sopivan kokoiseen uunivuokaan. Sekoita ruokakermaan sinappi ja kaada seos silakoille. Kypsennä 200 asteessa noin 30 minuuttia.

    6 annosta

    1 pussi (1 kg) valkosipuliperunaviipaleita

    noin 12 silakkaa tai muikkua

    1 1/2 tl suolaa

    1/2 rkl maustepippureita

    4 dl täysmaitoa

    2 munaa

    Voitele uunivuoka. Levitä vuokaan kerroksittain puoliksi sulaneita perunaviipaleita, suolaa, pippureita ja kaloja. Voit myös viipaloida perunoita ja pari valkosipulinkynttä pakastetuotteen tilalle.

    Sekoita munat maitoon ja kaada vuokaan. Kypsennä 200 asteessa noin tunti. Peitä vuoka paistamisen loppupuolella leivinpaperilla, jotta pinta ei kuivu liikaa.

    5–6 annosta

    600 g tuoreita silakkafileitä

    1/2 rkl suolaa

    Täyte

    1 rasia (100 g) piparjuurituorejuustoa tai

    1 rasia (100 g) chilituorejuustoa tai

    1 rasia (100 g) mustavalkosipulituorejuustoa

    tuoretta tilliä

    Liemi

    1 prk (2,5 dl) valmista juustokastiketta

    Lado silakkafileet työlaudalle nahkapuoli alaspäin. Mausta suolalla. Levitä fileelle tuorejuustoa ja laita päälle tillitupsu.

    Kääri filee rullalle ja laita matalaan, voideltuun uunivuokaan. Kaada valmis juustokastike rullien päälle vuokaan.

    Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia. Tarjoa lämpimänä keitettyjen perunoiden kanssa.

    5–6 annosta

    1 l vettä

    1 tl suolaa

    5–6 maustepippuria

    1 porkkana

    pala lanttua

    1 sipuli

    4–6 perunaa

    300 g silakka- tai muikkufileitä

    1 prk (200 g) cheddar-sulatejuustoa

    tilli- tai ruohosipulisilppua

    Kuori ja kuutioi lanttu ja porkkana, hienonna sipuli.

    Laita suola ja pippurit kiehuvaan veteen ja lisää porkkana- ja lanttukuutiot sekä sipulisilppu.

    Keitä noin viisi minuuttia ja lisää perunat lohkoina. Keitä edelleen noin viisi minuuttia.

    Lisää sulatejuusto ja kalafileet paloina. Keitä kypsäksi.

    Mausta keitto tillillä tai ruohosipulilla.

    15 kpl

    4 dl vettä

    1/2 rkl suolaa

    6 dl ruisjauhoja

    2 dl vehnäjauhoja

    25 g voita

    Täyte

    1 paketti (170 g) pekonia

    1 purjo

    noin kilo pieniä muikkuja

    1 tl suolaa

    Voiteluun voita

    Ripottele peratuille muikuille suolaa. Kuutioi pekoni ja paista pannulla rapeaksi. Lisää purjo renkaina ja kypsennä.

    Valmista taikina sekoittamalla veteen suola ja ensin osa jauhoista. Alusta loput jauhot ja voisula käsin.

    Jaa taikina 15 osaan. Taputtele palat jauhoissa kakkaroiksi. Peitä kelmulla. Kauli ympyröiksi 3–4 kakkaraa kerrallaan, etteivät ne kuivu.

    Pane 4–5 muikkua ympyrän keskelle. Lisää kalojen päälle ja väleihin pari ruokalusikallista purjo-pekoniseosta. Nosta reunat ja rypytä.

    Paista pellillä ilman leivinpaperia 275 asteessa noin 17 minuuttia.

    Voitele kypsät kukkoset sulatetulla voilla. Laita vuokaan. Levitä päälle leivinpaperi ja pari keittiöpyyhettä. Anna hautua pehmeiksi.

    4 annosta

    600 g silakkafileitä

    1 tl suolaa

    valko- tai mustapippuria

    1 dl ruisjauhoja

    Täyte

    1/2 dl tillisilppua

    1/2 dl ruohosipulisilppua

    Paistamiseen voita

    Kermaviilikastike

    1 prk kermaviiliä

    2 munaa kovaksi keitettynä

    1 rkl sinappia

    suolaa, sokeria, mustapippuria

    Levitä fileet nahkapuoli alaspäin voipaperin päälle. Ripottele pinnalle suolaa ja pippuria.

    Jaa yrttisilppu puoleen määrään fileitä ja nosta toinen filee päälle ylösalaisin. Kääntele ruisjauhoissa ja paista voissa pannulla molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

    Sekoita kermaviilin joukkoon hienonnetut munat ja mausteet. Tarjoa lämpimien silakkapihvien ja perunamuusin kera.

    6 annosta

    noin kilo (perattuna noin 700 g) muikkuja

    2 tl hienoa merisuolaa

    1 1/2 dl ruisjauhoja

    Paistamiseen 75 g voita

    Poista muikuista pää ja vedä sisälmykset samalla pois. Jos haluat jättää pään, poista vain kidukset ja sisälmykset.

    Tarkista, että suoli tulee pois, sillä se huonontaa kypsän kalan makua. Huuhdo ja valuta kalat hyvin.

    Sekoita muovipussissa tai lautasella suola ja ruisjauhot. Pyörittele muikut jauhoissa. Sulata voi pannulla, ja lado muikut vieri viereen pannulle.

    Älä laita kaloja liian kylmälle pannulle, koska ne kiehuvat ja lopputulos ei ole silloin rapea. Käytä riittävästi voita, jotta ruisjauho ei tartu pannuun.

    Kypsennä pari minuuttia, laita iso kansi pannun päälle ja käännä kalat yhtenä kakkuna kannelle ja valuta takaisin pannulle. Voit kääntää myös lastalla muikku kerrallaan.

    Kypsennä vielä toiselta puolelta rapeiksi.

    Anneli Pessala

    Avaa artikkelin PDF