
Nyt myyvät erilaiset teemakeittokirjat, mutta yksi kestosuosikki on pysynyt suosiossa yli sata vuotta
Otavan Kotiruoka-kirjan ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1908, ja huhtikuussa ilmestyy jälleen uusi painos.
Uusia keittokirjoja myydään paljon kokkien kuvilla tai tietyllä teemalla. Kotiruoka edustaa yleiskeittokirjaa, joita kustannetaan enää harvoin. Kuva: Riitta MustonenRuoka- ja leivontaohjeita saa netistä ilmaiseksi, miksi kukaan enää ostaisi keittokirjoja? Kyllä ostaa, ja aika paljon ostetaankin, vaikka muutaman vuoden takainen buumi onkin vähän hiipunut.
Nyt menestyvät teemakirjat, kuten vaikka pitsakirja, toteaa Readme.fi:n kustantaja Ari Sahanen. Readme.fi on osa Bonnier-konsernia ja WSOY:tä.
Uusissa keittokirjoissa on usein aika vähän reseptejä, mutta paljon kuvia. Sahasen mukaan kuvitus on tärkeää, sillä kirjat kilpailevat entistä visuaalisemmaksi muuttuneen maailman kanssa. ”Verkko tykittää koko ajan värillistä kuvaa. Kirjakin ostetaan kokonaiskuvan perusteella, missä reseptien ohella muu teksti ja kuvitus ovat tärkeitä.”
Readme.fi julkaisee tänä vuonna parisenkymmentä uutta keittokirjaa. Tietokirjoista ne ovat kärkipäässä..
Otavan kustannuspäällikkö Mari Mikkolan mukaan keittokirjoissa on suuntauksena kotimaisuus ja lisäksi tunnettu tekijä tai kokki. Käännöskirjojen määrä on vähentynyt.
Kustantajan näkökulmasta keittokirjojen tekeminen on riskialtista, koska kulut ovat korkeat ja neliväripainettu kirja kalliimpi kuin pelkkä tekstitietokirjan.
”Kirjoihin vaaditaan ruoka-annoskuvia, ja ne ruuat pitää tehdä ja kuvata, mikä on työlästä ja maksaa”, Mikkola huomauttaa.
Toisin oli sata vuotta sitten, jolloin vuonna 1908 ilmestyi ensimmäistä kertaa Otavan Kotiruoka-kirja. Kotiruuan 99. painos ilmestyy tässä kuussa, mutta vuosikymmeniin kirjassa ei ollut yhtään kuvaa, saati nelivärikuvaa. Kirjaa on uudistettu moneen kertaan ja kerran myllätty kokonaan, kun jopa tekijät vaihtuivat, mutta silti Kotiruoka pysyy vuodesta toiseen myyntilistoilla.
Kotiruoka on klassikko, perusteos, joka annetaan valmistumis- ja häälahjaksi, mutta on myös kirjoja, joista otetaan vain yksi painos, mutta loput ovat poistokirjojen laarissa.
Readme.fi:n kestosuosikkeja ovat olleet Villiyrttikeittokirja ja lapsiperheille tarkoitettu Samasta padasta - tosin ne eivät yllä lähellekään Kotiruuan painosmääriä.
Tyttöjen keittokirja on vuodelta 1938. Kirjan ohjeet vaativat osaamista, kun pitää tietää esimerkiksi mitä lämpötilaa vastaa hyvä uuninlämpö tai hiljainen tuli. Kotiruoka on päivitetty nykykeittiöön. Kuva: Riitta MustonenArja Elina Laine on tehnyt Readme.fi:lle kolme ruokakirjaa: Kaura, Leipä ja Leivonta. ”Korona-aika on ollut haasteellinen kirjamyynnille, sillä ihmiset eivät hengaile kirjakaupoissa. Kustantomo huolehtii mainonnasta, mutta kuinka paljon, sitä ei sopimuksissa lue.”
Kirjantekoon ei Laineen mukaan kannata ryhtyä rahasta. ”Pitää olla intohimo asiaan. Itse saan pienen provision, ja minulla on oikeus kuviin ja resepteihin, joita saan myydä yhteistyöyrityksille. Kirjastokorvauksia voi myös saada vähän.”
Keittokirjan tehtävä on Laineen mielestä koota käyttäjälle ohjeet valmiiksi. ”Netistä löydät puolensataa ohjetta ja mietit, mikä olisi hyvä. Kirjassa on herkullinen kuva ja ohje ja löydät sen helposti uudelleen.”
Kirja on myös kaunis esine, jonka parissa voi miettiä, mitä herkkua tekisi, hän lisää. ”Myös vanhat ohjeet löytyvät kirjoista. Hyvässä keittokirjassa tieto on etsitty valmiiksi, toisin kuin netissä.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



