Kirja Kaiken maailman hapatuksia
Saksalaisen Cosima Bellersen Quirinin kirja jugurtin, rahkan ja juuston valmistamisesta kotona on oikea maitotuoteintoilijan unelma.
Aloittelijoille kirja on kattava ja havainnollinen tietopaketti. Kokeneemmille hapattajille kirjasta löytyy taatusti uusia ideoita.
Mukana on maitotuotteita, joihin on saattanut törmätä maailmalla matkatessa aina lassista kefiiriin ja kovasta vuoristojuustosta mozzarellaan, perinteistä viiliä ja piimää unohtamatta.
Ensimmäisenä kokeilulistalleni päätyvät tuorejuustot, sillä kovien juustojen tarvitsemaan monen kuukauden hoivaamiseen tarvitaan jo kärsivällisyyttä ja päämäärätietoista asennetta.
Kirjan taitto on selkeä ja oppikirjamainen. Sommittelua olisi kuitenkin voinut piristää hieman, koska kyse ei ole puhtaasti oppikirjasta. Kovat kannetkaan eivät olisi olleet pahitteeksi.
Resepteissä käytettyjä alkuperäisiä hapatteita ei ole saatavana Suomesta, mutta suomentajat ovat vinkanneet, kuinka löytää korvaavia valmisteita.
Kirjassa on paljon reseptejä, joihin hapatteen saa kaupan maitohyllyltä, joten ihan ensimmäisenä ei tarvitse ryhtyä nettikauppoja koluamaan.
Reseptit ovat maltillisen kokoisia, joten käytössä ei tarvitse olla tankillista maitoa eikä kotiin tarvitse perustaa tilameijeriä kokeillakseen näitä herkkuja.
Henni Laitala
Cosima Bellersen Quirini: Kotitekoiset jogurtit, rahkat ja juustot.
150 sivua. Minerva Kustannus Oy
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
