Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Kesäkahvila maatilan kyljessä ilahduttaa: ”Ihmiset toivat kukkia ja olivat onnellisia siitä, että täällä on toimintaa”

    Moni maanviljelijä miettii, sopisiko pihapiiriin kesäkahvila. Marjo ja Ari Sundvall rakensivat kahvilan vanhaan aittaan.
    Kahvilaa ja elämyspuotia ahkeroitiin vanhaan aittaan neljän vuoden ajan.  Marjo ja Ari Sundvall ovat tyytyväisiä siihen, että kaikki on tapahtunut hiljalleen eikä liiketoiminta ole lähtenyt käyntiin kertarysäyksellä.
    Kahvilaa ja elämyspuotia ahkeroitiin vanhaan aittaan neljän vuoden ajan. Marjo ja Ari Sundvall ovat tyytyväisiä siihen, että kaikki on tapahtunut hiljalleen eikä liiketoiminta ole lähtenyt käyntiin kertarysäyksellä. Kuva: Jarno Mela

    Marjo ja Ari Sundvall odottivat sukupolvenvaihdosta vuosien ajan. Nyt he saavat viimein tehdä sitä, mitä ovat aina ajatelleet tekevänsä: Ari on siirtynyt sukutilan puikkoihin, ja Marjo kehittää tilan oheen muuta yritystoimintaa.

    Lohjalla sijaitseva tila siirtyi uusille omistajille vuonna 2014. Ari Sundvall isännöi sukutilaa viidennessä polvessa.

    Vanhemmat laittoivat lehmät pois vuonna 1998. Siitä lähtien tilalla on viljelty vain viljaa. Tällä hetkellä pelloilta nousee vehnää, rehuohraa ja härkäpapua.

    Viljelijän paikkaa odotellessa Ari ehti tehdä töitä paperitehtaalla, kemikaalitoimittajana ja maansiirtohommissa.

    ”Kellokortille ei ole enää tarvetta”, Ari myhäilee tyytyväisenä.

    Marjo on vielä syksyyn asti töissä tilan ulkopuolella hotellissa. Tulevaisuudessa hän aikoo perustaa oman toiminimen.

    ”On ollut meidän yhteinen unelma tulla tänne laittamaan paikkoja kuntoon”, Marjo Sundvall kertoo.

    Yhteinen unelma on ollut myös kesäkahvilan perustaminen vanhaan aittaan.

    ”Neljä vuotta laitoimme aittaa, joka oli tosi huonossa kunnossa”, Marjo kertoo.

    Kahvilaan ei haettu tukia, vaan kaikki tehtiin omilla panostuksilla.

    ”Olisi toki varmasti jotain voinut hakea ja saadakin, mutta meinattiin, että se on helpompi näin. Saadaan vapaammin tehdä ja sitä mukaa, mikä itsestä tuntuu hyvältä”, Ari perustelee.

    Marjolla oli hotellityönsä ansiosta jo valmiiksi käsitystä siitä, minkälaista byrokratiaa kesäkahvilan perustamiseen voisi liittyä. Lisäksi häneltä löytyi jo elintarvikkeiden kanssa toimimiseen tarvittava hygieniapassi.

    Kahvilassa myytävät, vähäriskisiksi luokiteltavat tuotteet valmistetaan Sundvallien kotikeittiössä. Kotikeittiöstä ja aitasta tehtiin ilmoitus elintarvikehuoneistosta Lohjan kuntaan.

    Sundvallit halusivat kahvilaansa korttimaksupäätteen, jota varten piti ilmoittautua kaupparekisteriin.

    ”Kun otin yhteyttä kaupparekisteriin, sieltä kerrottiin, että kaupparekisteriin ilmoittautuminen on ihan pakollistakin. Se tieto tuli ihan puskista”, Ari kertoo.

    Yksi vaatimus kesäkahvilan perustamiselle oli asiakas-wc. Sitä varten rakennettiin huussi.

    ”Siinäkin oli vaatimukset, että wc:n täytyy olla tietynlainen. Valitsimme kompostoivan version. Olisimme sen muutenkin valinneet, ettei hajuhaittoja tule”, Ari kertoo.

    Kahvila ja elämyspuoti Lankin Aitta avasi ovensa ensimmäistä kertaa tämän vuoden kesäkuussa.

    ”Avajaiset sujuivat todella hyvin, ihmiset toivat kukkia ja olivat onnellisia siitä, että täällä on toimintaa”, Marjo muistelee iloisena.

    Marjo valmistaa kahvilan kaikki leivonnaiset itse perinteisillä, eteläpohjalaisilla resepteillä. Leivonnaisten lisäksi tarjolla on ollut kanasoppaa ja makkaraa.

    Elämyspuodissa myydään Marjon isoäidin ja äidin vanhoja 1950- ja 1970-luvun mekkoja, Marjon koruja ja hilloja, sekä muutaman Marjon ystävän valmistamia käsitöitä.

    Myös oman tilan perunoita ja kasviksia on ollut myynnissä.

    Ari huolehtii kirjanpidosta.

    ”Kirjanpito menee samalla kuin maataloudenkin. Alusta asti kun on ollut sähköinen kirjanpito-ohjelma, niin se ei ole mikään kovin iso juttu”, Ari kertoo.

    ”Maataloudessa kun tulee kuukauden välein lyötyä kuitit koneeseen, niin ei siinä muutama kuitti lisää tunnu.”

    Kahvilatoimintaan lähdettiin kevyesti liikkeelle. Ensimmäisenä kesänä kahvilaa on pidetty auki vain muutamana viikonloppuna.

    Tulossa on vielä yksi aukioloviikonloppu elo-syyskuun vaihteessa. Loppuvuodesta on tarkoitus järjestää joulumarkkinat.

    Tähän mennessä kahvilaa on markkinoitu vain Facebookissa, ilmoitustauluilla ja puskaradion kautta. Ensi talvena on tarkoitus vääntää kahvilalle myös nettisivut.

    Marjolla riittää unelmia tilan ja elämyspuodin kehittämiseksi loputtomiin.

    ”On niin ihanaa, että voi toteuttaa omia ideoita. Tästä ei tule koskaan valmista”, Marjo kertoo tyytyväisenä.

    Ensi kesänä kahvilaa olisi tarkoitus pitää auki useampia viikonloppuja ja tilauksesta ryhmille.

    Tulevaisuudessa kahvilassa saattaa saada esimerkiksi enkelihoitoja, sillä Marjo opiskelee parhaillaan enkelihoitajaksi. Enkelihoito on Marjon mukaan enkelienergian ja -viestien kanavoimista asiakkaille.

    ”Siihen voidaan yhdistää chakrojen, eli ihmisen energiakeskusten käsittelyä, kivillä ja heilurilla hoitamista sekä äänimaljahoitoa. Enkelihoito on hyvin syvärentouttava ja hoidon jälkeen olo tuntuu valoisalta ja tyyneltä”, Marjo kertoo.

    Haaveissa on myös esimerkiksi sauna, jota voisi vuokrata polttariporukoille ja yrityksille.

    Mutta se on jo jonkin toisen vuoden juttu.

    Tänä kesänä Lankin Aitta on auki vielä 30.8.2019 ja 1.9.2019 kumpanakin päivänä klo 10–17. Lisätietoja Lankin Aitan Facebook-sivuilta.

    Lue myös juttu Lankin Aittaa varten rakennetusta huussista: Lankin Aitan asiakkaita palvelee soma huussi