Voiko makeutusaineilla olla yhteys syöpään?
Makeutusaineiden ja syövän mahdollista yhteyttä havainnoinut tutkimus kaipaisi lisää ja tarkempaa seurantaa.Vastaus otsikon kysymykseen voisi tuoreen tutkimuksen mukaan olla savolaisittain: mahdollisesti kai ehkä.
Ihmiset kautta maailman tai ainakin valtaosa heistä pitää makeasta. Siksipä juomiin ja ruokiin lisätään sokeria tai erilaisia keinotekoisia makeutusaineita.
Lisäsokeri on haitallista aiheuttaen lihavuutta, sydäntauteja ja hammasmätää. Siksi on kehitetty makeutusaineita, jotka ovat satoja kertoja makeampia kuin sokeri ja lisäksi vähäkalorisia tai jopa kalorittomia.
Käytetyimpiä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfiraami K ja sukraloosi. Ensimmäinen oli sakariini, uudempia syklamaatti, ksylitoli ja stevia. Markkinoilla on laskettu olevan ainakin 6 000 lisättyjä makeutusaineita sisältävää tuotetta.
Makeutusaineiden turvallisuus on kiistanalainen. Mahdollinen yhteys syöpätauteihin on epäselvä. Tätä mieltä on esimerkiksi USA:n kansallinen syöpäinstituutti.
Ranskalaiset julkaisivat vastikään tutkimuksen, johon osallistui yli 100 000 keski-ikäistä ihmistä.
Tutkimuksessa mukana olleita seurattiin noin kahdeksan vuotta. Sinä aikana toistettiin puolen vuoden välein tarkka kysely, jossa piti ilmoittaa jokainen vuorokauden aikana nautittu juoma tai ruoka.
Tiedoista seurattiin aspartaamin, asesulfiraami K:n ja sukraloosin saantia ja yhteyttä seuranta-aikana todettuihin syöpätauteihin.
Tulosten mukaan 37 prosenttia ranskalaisista nautti keinomakeutusaineita. Syövän yleisyys vaihteli makeutusaineiden käytön mukaan.
Aspartaami ja asesulfiraami K oli kytköksissä minkä tahansa syövän riskiin. Riski kasvoi 13 prosenttia. Aspartaami yksin näytti lisäävän 22 prosenttia rintasyövän ja 15 prosenttia lihavuuteen liittyvien syöpien riskiä.
Yllämainitut savolaisarviot muistuttavat, että tuloksiin on syytä suhtautua varauksellisesti. Ensinnäkin tällaisessa tutkimuksessa syy-seuraussuhde jää auki. Myös todettujen syöpätapausten lukumäärät olivat pieniä, ehkä myös tutkittavien iän vuoksi. Tekijät itsekin sanovat, että tulokset pitäisi varmistaa muissa laajoissa väestötutkimuksissa ja myös kokeellisin menetelmin.
Niin tai näin, järkevintä olisi totuttaa meidät ihmiset pois makean himosta vähentämällä pikkuhiljaa sekä lisäsokerin että makeutusaineiden käyttöä elintarvikkeissa. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





