Näin hoidat joulukuustasi oikein – tuore puu voi ryypätä vettä jopa 4 litraa vuorokaudessa
Aarre-lehti kertoo tämänpäiväisessä joulukalenterin luukussa, että salaisuus kestävään kuuseen ovat hidas sulatus, tuore imupinta tyvelle ja riittävästi vettä.Ennen kuin kotimainen kasvatettu joulukuusi päätyy tuomaan havun tuoksua ja joulutunnelmaa koteihin, sitä on hoidettu tunnollisesti kymmenkunta vuotta. Nuoren taimen ympäriltä torjutaan heinää, puuta lannoitetaan ja sitä muotoleikataan useaan otteeseen.
Joulukuusia jo 50 vuotta Grangårdin tilalla Nurmijärvellä viljelleen KuusiSaariset Oy:n Janne Saarinen toteaakin Aarteen 11/16 jutussa työnsä parhaiksi puoliksi paitsi mukavat asiakkaat myös kuusen kasvun seuraamisen.
Hyvää huolenpitoa kannattaa jatkaa kun puu kannetaan jouluaattona tupaan.
Näillä vinkeillä kuusi kestää loppiaiseen saakka:
1. Varmista, että kuusi on kaadettu aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua.
2. Älä kuljeta kuusta pitkiä matkoja suojaamattomana auton katolla tai peräkärryssä.
3. Jos kuusi on jäässä, sulata se hitaasti viileässä tilassa tyvi koko ajan kylmässä vesiämpärissä. Poista pakkausverkko vasta sulatuksen jälkeen.
4. Valitse kuusenjalka, jossa on riittävän iso vesitila. Tuore kuusi juo 1–4 litraa vettä ensimmäisen vuorokauden aikana.
5. Sahaa tyvestä ainakin muutama sentti pois tuoreen imupinnan aikaansaamiseksi. Älä poista kuorta tyveltä.
6. Huolehdi siitä, että tyven leikkauspinta on koko ajan vedessä. Jos vesi pääsee loppumaan, tyven solukko kuivuu eikä pysty enää imemään vettä.
7. Aseta puu mahdollisimman etäälle lämpöpattereista, takoista tai muista lämmönlähteistä.
Lähde: Joulupuuseura
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

