Kirja-arvio: Makukamut rohkaisee maistelemaan – ruuan tuputtaminen on historiaa
Enää ruokaa ei tuputeta eikä luennoida terveellisyydestä lapsille. Uutuuskirjassa makuaistit ovat rohkeita supervoimia.
Veronica Lassenius: Makukamut. 32 sivua. Etana Editions. Kuva: PiirrosVeronica Lassenius / Etana EditionsSyömiseen liittyvä kasvatustyö on muuttunut vuosien saatossa paljon. Tuputtaminen on jo historiaa, mutta pelkkää terveellisyyttäkään ei enää luennoida lapsille. Nyt rohkaistaan maistelemaan.
Tätä tekee myös Veronica Lasseniuksen Makukamut-kirja, jossa aisteja kutsutaan supervoimiksi. Kirja on tutkimusretki makuaistin saloihin. Neljän tutun perusmaun, makean, happaman, suolaisen ja karvaan lisäksi nykypäivän lapsien makupalettiin kuuluu umami, joka on vasta hiljattain nimetty viidenneksi perusmauksi.
Kirjassa kielen makunystyröiden makukamut Heta Hapan, Martta Makea, Kerttu Karvas, Unto Umami ja Seppo Suolainen opastavat lapsia tunnistamaan ja maistelemaan eri makuja.
Yksittäisten ruoka-aineiden sijaan, kirja kannustaa yhdistelemään erikoiselta tuntuvia makuja ja maistelemaan rohkeasti. Maistuisiko esimerkiksi sieni erilaiselta, jos sen päälle ripottelisi hieman suolaa ja puristaisi päälle pikkuisen kirpeää sitruunaa?
Iltasatukirjasta voi inspiroitua yhdessä ruokaillessa ja saada puuron sujahtamaan liukkaasti pikkuväen suuhun.
Kirjan herkullisen värikäs kuvitus on Helsingissä asuvan, kansainvälisesti palkitun animaatiotekijän, kuvittajan ja graafisen suunnittelijan Veronica Lasseniuksen käsialaa. Makumatka-kirjasta on parhaillaan tekeillä myös animaatioelokuva.
Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

