Luomuolutta kotikeittiössä
Jyväskyläläinen opiskelija Mael Bavard on luomun ja oluen ystävä, mutta näiden kahden sopivaa yhdistelmää ei tunnu kaupoista löytyvän. Hän valmistaakin luomuoluensa itse.
Vaikka kotimaisiakin luomuoluita jo saa, ne ovat Bavardin makuun liian mauttomia.
”Tilaan ohramaltaat ja humalan luomuna ruotsalaisista ja saksalaisista verkkokaupoista. Valitettavasti kotimaisten luomuraaka-aineiden saatavuus on huono.”
Luomu on Bavardille selvä valinta myös päivittäisissä elintarvikkeissa. Hän kasvattaa luomuruokaansa osin myös itse kaupungin puutarhapalstalla.
Pääraaka-aineiden lisäksi oluen panemiseen tarvitaan vettä ja hiivaa. Muita tykötarpeita ovat keittoastia, käymisastia vesilukkoineen ja lappoletkuineen, pulloja, korkkeja ja korkituslaite.
Bavard ei ole oluen tekijänä aivan tavallinen harrastelija, sillä hän myös rouhii ohransa itse omalla mallasmyllyllä. Hän ei siis koske markettien oluenvalmistusuutteisiin.
”Niiden purkkien kyljessä annetaan usein ohje käyttää valmistuksessa sokeria. Se ei kuitenkaan oikeaan oluen valmistukseen kuulu.”
Yhden olutsatsin valmistukseen kuluu helposti kokonainen päivä. Ohran rouhiminen ja mäskääminen, vierteen keitto eli humalointi sekä jäähdyttäminen ja lisäksi astioiden desinfiointi on aikaavievää.
Valmistuksen jälkeen olut käy pari viikkoa, kunnes se on valmista pullotettavaksi.
”Sokeria lisätään vasta tässä vaiheessa vähäsen, jotta saadaan olueen hiilihappoa.”
Bavard on perehtynyt oluen valmistukseen muutaman vuoden ajan. Tietoa harrastajille tarjoaa esimerkiksi nettifoorumi www.kotiolut.com.
KIRSI HAAPAMATTI
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
