
Smaku-tapahtuma nostaa Porvoota ruokamatkailukohteeksi
”Kun meille halvimmillaan pääsee syömään 55 eurolla, jos juo vain jäävettä, niin nyt voit nauttia annoksen viitosella”, luonnehtii Sicapellen ravintoloitsija Riku Stenroos Smaku-tapahtuman ideaa.
Mika Gehör uskoo, että Smaku lisää ihmisten kiinnostusta ruokaan ja ravintoloissa syömiseen. Kuva: Riitta Mustonen
L'Amourin pitsassa kaikki muu on italialaista paitsi basilika, joka tulee Lapinjärveltä. Kuva: Riitta MustonenPorvoossa kolmatta kertaa järjestettävässä Smakussa ravintolat tarjoavat viiden euron hintaisia makuannoksia, joita kahden viikon ajan voi maistella useissa eri ravintoloissa. Yleisö voi myös äänestää suosikkiaan, ja kilpailun voittaja, Porvoon Makuaarre, julkistetaan Smaku-viikkojen päätöksessä lauantaina 25.8. Porvoon Taidetehtaalla.
Tänä vuonna Smakuun ilmoittautui 18 ravintolaa Haikon kartanosta pieneen Bondai Bariin. Ne tarjoavat maisteltaviksi yhteensä 24 erilaista annosta.
Smaku sai alkunsa Triangeli-hankkeesta, missä elykeskus, kunnat ja yrittäjät miettivät yhdessä matkailutuotteita.
”Toimme yhteen lähituottajat ja ravintolat. Visit Finlandin ruokamatkailustrategiassa nähtiin vahvana paikallinen ruokakulttuuri, ja Porvoon kaupunki tarttui siihen. Alettiin kehittää ruokamatkailua”, kertoo Smakun tuottaja Laura Pulkkinen.
Ensimmäinen Smaku järjestettiin paikallisen kulttuuritapahtuman Moonriverin yhteydessä. Kävijämäärä yllätti: seitsemänsadan sijaan väkeä tuli 1 200. Sama toistui toisena vuonna, ja nyt Taidetehtaalle odotetaan 1 500:aa innokasta maistelijaa.
”Porvoo on noussut nopeasti ruokamatkailun mekaksi”, Pulkkinen iloitsee. ”Ihmisiä kiinnostaa, mistä ruoka tulee. Tämän vuoden uutuus on Taidetehtaan pihalle tulevat lähituottajien kojut.”
Ravintoloita on pyritty ohjaamaan lähituotteiden käyttöön, mutta ne päättävät itse, mitä tarjoavat.
Annosten kotimaisuusaste vaihtelee: L’Amourin pitsaan jopa tomaatit tulevat Italiasta ja suomalaista on vain basilika, kun taas naapuri Zum Beispiel tekee falafelitkin paikallisista luomuherneistä ja punajuurista.
Bistro Gustafin ravintoloitsija Mika Gehör aloitti ravintolanpidon Porvoossa viime vuonna ja osallistui heti Smakuun. Kahden viikon aikana noin kuusisataa ihmistä kävi maistelemassa ostereita ja kotimaista kaviaaria.
Tänä vuonna Gehör tarjoilee ranskalaista kalakeittoa ja Porvoon lakritsilla maustettua suklaavanukasta. Heti ensimmäisenä päivänä maistelemassa kävi liki sata henkeä. ”Ja oli maanantai!”
”Smaku lisää kiinnostusta ruokaan ja ravintoloihin. Se on tosi tärkeä meille”, Gehör kiittää.
Smaku-ruokatapahtuma
Porvoossa 18 ravintolaa tarjoilee 5 euron makuannoksia 13.–24.8.
Yleisö voi äänestää suosikkiaan. Äänestyksen ja asiantuntijaraadin valinnan perusteella julkistetaan Porvoon Makuaarre 2018.
Smaku huipentuu 25.8. ruokajuhlaan Porvoon Taidetehtaalla, missä on mukana myös lähituottajia.
Tapahtuma on poikinut myös tarinallisia Smaku-kävelyjä, joissa oppaan johdolla käydään neljässä ravintolassa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

