Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Video: Näin valmistat joulupuuron polttamatta sitä pohjaan – MT:n ruokatoimittajan joulupöytä on perinteinen, vaikka yksi vakioruoka puuttuu

    Toimittaja Riitta Mustoselle ja hänen perheelleen maistuvat perinteiset jouluruuat, mutta joulupuuro tehdään omalla twistillä.
    "Ohrassa on tärkeitä ravintoaineita, vaikka terveysasioita ei jouluna toki tarvitse tuijotella", Riitta Mustonen sanoo.
    "Ohrassa on tärkeitä ravintoaineita, vaikka terveysasioita ei jouluna toki tarvitse tuijotella", Riitta Mustonen sanoo. Kuva: Sanne Katainen

    Maaseudun Tulevaisuuden ruokatoimittajan Riitta Mustosen joulupöytä notkuu kotimaisia herkkuja.

    Pöydästä löytyy jokaisen perheenjäsenen suosikkeja: aviomiehelle leivinuunissa paistettua kinkkua, lapsille laatikoita ja salaatteja sekä hänen omia lemppareitaan graavilohta, silliä ja rosollia.

    "Meillä on iso perhe, jossa yksi haluaa yhtä ja toinen toista. Haluan vaalia myös oman lapsuudenkotini perinteitä. Äitini teki tuuvinkia, elimäkeläisittäin tuuninkia, eli imellytettyä perunalaatikkoa, jota minäkin teen joka vuosi", Riitta Mustonen kertoo.

    Mustonen aloittaa joulun valmistelemisen hyvissä ajoin. Hän hahmottelee joulukuun alussa muistivihkoon ruokalistaa ja katselee reseptejä uusien ideoiden varalle. Kaupassa Riitta Mustonen tapaa käydä useaan eri otteeseen, jotta kerralla ei tarvitse haalia kaikkea.

    Jouluisen ruuanlaiton keskiössä on leivinuuni, missä kypsyvät laatikot ja kinkku.

    "Jouluun kuuluu se, että aattoaamuna perhe herää kinkun tuoksuun. Herään yleensä ensimmäisenä ja aloitan puuron keittämisen."

    Yksi Mustosen perinteistä on joulupuuro, joka keitetään täysmaitoon. Sen kanssa maistuu omatekoinen luumukiisseli tai vaihtoehtoisesi tutut kaneli ja sokeri tai voi.

    "Teen joulupuuron rikotuista ohrasuurimoista. Ennen söimme riisipuuroa, mutta huomasimme, että ohrapuuro on maukkaampaa. Lisäksi ohra on kotimaista."

    Kotimaisuus on Mustoselle tärkeä asia ruuanlaitossa. Jouluna kotimaisuuden vaaliminen on hänen mielestään melko helppoa.

    "Laatikot, rosolli ja kinkku ovat kotimaisia. Ainoastaan mausteet, pähkinät ja hedelmät tulevat muualta."

    Vaikka perheen toiveena on saada mahdollisimman perinteinen kattaus, Mustonen tykkää kokeilla myös uusia reseptejä. Hän testailee joka vuosi jonkun uuden leivonnaisen tai ruuan. "Vakioherkku hedelmäkakkukin on joka vuosi vähän erilainen."

    Kaikki suomalaiset jouluperinneruuat eivät kuitenkaan Mustosten pöytään päädy.

    "Lipeäkala ei ole meillä kysyttyä, en ole siitä koskaan oikein innostunut. Muuten perheeni ja minä olemme kaikkiruokaista – omatekemänä maksalaatikkokin maistuu."

    Riitta Mustonen valmistaa puuron jouluaaton lounaaksi.
    Riitta Mustonen valmistaa puuron jouluaaton lounaaksi. Kuva: Sanne Katainen

    Mustosen perheeseen kuuluu aviomies, neljä aikuista lasta sekä kolme lastenlasta. Perinteisesti joulua on ollut viettämässä myös Riitta Mustosen 91-vuotias äiti, mutta tänä vuonna joulupöytään Porvoon kotiin on tulossa vain 5–6 henkeä.

    Päävastuu ruuista kuuluu äidille itselleen.

    "Teen joulupöytään lähes kaiken itse. Yhteen aikaan leivoin aattoaamuna jopa pullaa, jotta perhe heräisi pullan tuoksuun, mutta nyt tuntuu, etten tee sitä. Pitää armahtaa itseään ja tehdä sen verran, mitä jaksaa."

    Mustonen valmistelee monet ruuat jo ennen aattoa, jolloin aikaa jää tarpeeksi perheen kanssa rauhalliseen oleiluun.

    "Jouluaattona paistan kinkun, teen salaatit ja riisipuuron. Yritän valmistella laatikot ja muut edellisinä päivinä ja viikkoina."

    Vaikka kaikki ruuat tehdään alusta asti itse, Riitta Mustonen ei sano stressaavansa jouluvalmisteluja. Viime vuosina hän on saanut enemmän apua muulta perheeltä.

    "Joulu on yksi vuoden kohokohta, mutta nyt alkaa olla aika jakaa vastuuta, ja nykyisin lapset saavatkin osallistua joulun valmisteluun. Teemme yhdessä salaatteja ja saatamme leipoa ennen joulua yhdessä."