Hellan kulmalla Google auttaa kotikokkia
Miten monella tavalla Google-hakukone onkaan helpottanut elämää! Ainakin toimittajan työtehoa se on varmasti kasvattanut: kansanedustajien puoluekannat selviävät hetkessä, eikä enää tarvitse plärätä paksua hakuteosta selvittääkseen, pitäisikö kirjoittaa ”lukuunottamatta” vai ”lukuun ottamatta”.
Yksi, ei kylläkään kaikkein ilmeisin, Googlen käyttökohde on ruuanlaitto.
Iso osa tuttavapiiristäni on siirtynyt läppärikokeiksi. He eivät enää hanki keittokirjoja vaan syöttävät halutun ruuan ohjeen Googleen ja tarkistavat, millaisia variaatioita hakukone kyseisen ruokalajin valmistukselle tarjoaa.
Minulla keittokirjat ja naistenlehtien ohjeet ovat edelleen kovassa käytössä – etenkin ne, jotka takaavat ruuan valmistuvan puolessa tunnissa ja helposti.
Käytän Googlea ruuanlaiton apuna kuitenkin silloin tällöin. Jos kuiva-ainekaapissa lojuu soijarouhepussin loppu tai pakastimen perukoilla piileksii rasiallinen punaviinimarjoja, mikään ei ole kätevämpää kuin syöttää hakukoneeseen teksti ”soijarouhe resepti” tai ”punaviinimarjat leivonnainen ohje”.
Ja kas, heti esiin ilmestyy lukuisia ohjeita siitä, kuinka soijarouhetta voi käyttää chili con carneen (vai olisiko oikeampi nimi silloin chili sin carne, chiliä ilman lihaa?), makaronilaatikkoon tai kasvispihveihin. Edelliskesäiset punaherukat taas voi upottaa esimerkiksi rahkakakkuun tai vispipuuroon.
Kaikki Googlen tarjoamat ohjeet eivät ole täysosumia, mutta muutamat olen kirjoittanut jälkikäteen vihreäkantiseen reseptikirjaani.
Ja mikä tärkeintä, Googlen avulla epämääräiset jämät saa kulutettua pois rajallista kaappitilaa tukkimasta. Hakukone siis pienentää ruoka-ainehävikkiä, todistetusti.
Heli Virtanen
heli.virtanen@
mt1.fi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
