Ihmeaine kversetiinillä vanhuuden haurautta vastaan – riittävän päivittäisen annoksen saa yllättävän helposti
Flavonoleihin kuuluva kversetiini näyttää kytkeytyvän vanhuuteen liittyvän haurastumisen lykkäytymiseen. Päivittäinen 10 milligrammaa kversetiiniä vähensi tutkimuksessa vanhuuden haurauden riskiä 20 prosenttia.
Erään tutkimuksen tuloksia tieteilijät tulkitsivat niin, että vähäinen flavonolien saanti on kytköksissä muistin huononemiseen iän mukana. Kuva: Jutta MykräVaikka näilläkin palstoilla on kirjoiteltu marjojen, etenkin mustikan, terveellisyydestä, pari tuoretta tutkimusta suorastaan pakottaa palaamaan aiheeseen. Toinen luonnollinen syy on kynnyksellä oleva marja-aika.
Muistissa kenties ovat mustikan sisältämien antosyaanien tehot vaikkapa sydäntautien, aikuisiän diabeteksen ja muistisairauksien loitontamisessa.
Nyt nämä uusimmat tutkimukset näyttävät osoittavan, että vanhenemiseen liittyvä hauraus, hienolta nimeltään gerastenia, ja iän mukana lisääntyvät muistivaikeudet ovat lykättävissä, kun syö säännöllisesti flavonoleja sisältäviä marjoja, hedelmiä ja kasviksia.
Kasvien flavonoidit ovat usein värillisiä ja hyödyttävät kasveja houkuttelemalla pölyttäjiä ja suojaamalla niitä UV-säteilyltä sekä tuholaisilta. Flavonoideja ovat mm. antosyaanit, katekiinit, flavonolit ja isoflavonit.
Harvardin tutkijoilla oli vihiä, että flavonoidien saannilla oli yhteys gerasteniaan. He halusivat selvittää 12 vuoden seurantatutkimuksella, mitkä flavonoideihin kuuluvat yhdisteet tästä vaikutuksesta ovat vastuussa.
Eläkeiän kynnyksellä olevista tutkittavista yli kymmenen prosenttia päätyi seurannassa gerasteniaan. Se tarkoitti haurautta, uupumusta, heikkoutta, hitautta, fyysistä inaktivisuutta ja laihtumista.
Tulokset osoittivat, että flavonoleihin kuuluva kversetiini näytti kytkeytyvän gerastenian lykkäytymiseen. Päivittäinen 10 milligrammaa kversetiiniä vähensi vanhuuden haurauden riskiä 20 prosenttia.
Kversetiiniä on mm. marjoissa, vihreässä teessä, kaakaossa, sitrushedelmissä ja omenissa. Yksi keskikokoinen omena sisältää tuon 10 milligrammaa.
Toinen amerikkalainen tutkimus selvitti flavonolien vaikutusta varttuneiston muistin huononemiseen. Siinä eläkeikäisille annettiin kolmen vuoden ajan flavonoleja sisältävää kaakaouutetta pillereinä.
Osallistujille tehtiin matkan varrella muistitestejä. Testien tulokset paranivat etenkin niillä, joilla flavonolien saanti aikaisemmin ravinnossa oli ollut vähäistä. Tuloksia tulkittiin niin, että vähäinen flavonolien saanti on kytköksissä muistin huononemiseen iän mukana.
Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.
Lähteet:
American Journal of Clinical Nutrition
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





