Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Juhla-ateria maistuu joululle

    Jouluaaton lounas korvataan useimmiten puurolla. Ellei omista haudekattilaa, maitopohjaisen puuron keittämiseen liittyy aina oma jännityksensä. Tarttuuko puuro kattilan pohjaan?

    Puuroon nousee epämiellyttäviä riekaleita, ja pahimmillaan koko puuro maistuu pistävän palaneelta.

    Ainoa takuuvarma keino on seisoa kauha kädessä ja hämmentää puuroa huolella lähes koko hauduttamisen ajan.

    Kauppojen valikoimaan on tullut maitojuoma, joka ei herkästi tartu kattilanpohjaan. Pohjaan palava heraproteiini on poistettu siitä suodattamalla. Riittää, kun kuumennat maltillisesti ja sekoitat puurokattilaa muutaman kerran hauduttamisen aikana.

    Mikäli olet tottunut kypsentämään puuron uunissa, varaa hiukan pidempi paistoaika kuin tavallisella maidolla.

    Koska pohjaanpalamaton maitojuoma ei ole laktoositonta, yhdenkin ruokailijan laktoosi-intoleranssin takia kannattaa valmistaa täysin laktoositon puuro. Sujauta lopuksi valmiiseen puuroon kuorittu manteli.

    Juhla-ateria päättyy aina jälkiruokaan. Luumurahka on oma jälkiruokasuosikkini.

    Valmis torttutäyte on pikaratkaisu luumusoseeksi. Täyteläisemmän makuvivahteen saa, jos keittää mausteliemessä luumut ja soseuttaa ne. Liemeksi sopii glögi ja lisämausteeksi tähtianis.

    5 annosta

    2 dl puuroriisiä

    2 dl vettä

    1 l pohjaanpalamatonta

    maitojuomaa

    n. 1/2 tl suolaa

    1 kuorittu manteli

    Tarjoiluun

    sokeria, kanelia

    mehukeittoa, sekahedelmä-

    soppaa

    Kiehauta vesi ja riisi kattilassa. Anna kiehua, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maitojuoma, sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Anna hautua hiljalleen noin 45 minuuttia. Sekoita muutaman kerran kypsymisen aikana.

    Kun puuro alkaa saostua, voit peittää kattilan kannella ja kääntää virran pois levystä. Mausta suolalla ja lisää joukkoon manteli. Tarjoa mehukeiton tai sekahedelmäsopan kanssa.

    10 annosta

    2 l pohjaanpalamatonta maitojuomaa

    2 dl kokonaisia ohrasuurimoita

    1 tl suolaa

    Liota suurimoita yön yli kylmässä vedessä. Kaada vesi pois ja lisää maitojuoma. Keitä hiljalleen välillä sekoittaen noin 4 tuntia.

    4–5 annosta

    2 dl vettä

    2 dl puuroriisiä

    1 l laktoositonta täysmaito-

    juomaa

    n. 1/2 tl suolaa

    Kiehauta vesi paksupohjaisessa teräskattilassa tai pinnoitetussa kattilassa. Lisää riisit. Anna kiehua noin 5 minuuttia eli kunnes vesi on imeytynyt riisiin.

    Lisää maitojuoma. Anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia koko ajan sekoittaen, jotta puuro ei pala pohjaan. Peitä kattila kannella ja nosta levyn viereen. Anna hautua kypsäksi lieden lämmössä, noin 45 minuuttia.

    Lisää suola, sekoita ja kuumenna ennen tarjoilua.

    Vinkki: Jos sinulla on haudekattila, keitä puuro siinä.

    10 annosta

    1 pussi jääsalaattia

    1 rasia rucolasalaattia

    1 ruukku viinisuolaheinää

    1 granaattiomena

    sitruunamehua, oliiviöljyä, vaaleaa siirappia, mustapippuria

    Huuhtele ja kuivaa salaatit. Varsinkin ulkomailta tuotu rucola on hyvä huuhdella huolellisesti. Halkaise granaattiomena lautasen päällä, sillä sen mehu on värjäävää.

    Voit työntää lautasen vielä isoon pussiin ja irrottaa siemenet pienellä lusikalla pussin sisällä.

    Revi salaatinlehdet ja sekoita graattiomenan siementen kanssa tarjoilukulhossa.

    Valuta päälle hiukan sitruunamehua, öljyä ja siirappia. Kierrä lopuksi myllystä hiukan mustapippuria salaattikulhoon.

    8–10 annosta

    ruukku jääsalaattia

    ruukku tammenlehtisalaattia

    kourallinen vihreitä viini-

    rypäleitä

    puolikas kurkkua

    1/2 dl pinjan- tai auringon-

    kukansiemeniä

    1 pak. kotijuustoa

    Siirappikastike

    1 prk (2 dl) kermaviiliä

    1 rkl vaaleaa siirappia

    2 tl sitruunamehua

    2 rkl persiljaa hienonnettuna

    mustapippuria myllystä

    Revi huuhdotut ja kuivatut salaatit vadille. Pese ja lohko rypäleet. Halkaise kurkku ja poista siemenet pikkulusikalla. Leikkaa viipaleiksi. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla, jotta ne saavat hieman väriä. Viipaloi juusto. Kokoa salaatti kerroksittain.

    Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja tarjoa erikseen.

    8–10 annosta

    5 dl vadelmia

    9 dl vettä

    5 rkl sokeria

    3 rkl perunajauhoja

    1 dl vettä

    Keitä vadelmia vedessä, kunnes ne muuttuvat värittömiksi. Siivilöi liemi. Kuumenna uudelleen ja lisää sokeri. Sekoita perunajauhot kylmään veteen. Nosta kattila pois levyltä ja kaada perunajauhoseos sekoittaen kattilaan. Nosta takaisin levylle ja kuumenna, kunnes seos pulpahtaa. Tarkista makeus.

    8–10 annosta

    5 dl puolukoita

    9 dl vettä

    (1 kanelitanko)

    1 dl sokeria

    4 rkl perunajauhoja

    1 dl vettä

    Keitä puolukoita vedessä 15–20 minuuttia. Voit laittaa kanelitangon kiehumaan mukaan. Siivilöi liemi toiseen kattilaan. Painele marjoista mehu tarkkaan. Lisää sokeri ja kiehauta.

    Sekoita perunajauhot desilitraan kylmää vettä.

    Nosta kattila levyltä ja lisää suurus kuumaan liemeen koko ajan sekoittaen. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja kaada kulhoon tai kannuun jäähtymään.

    8–10 annosta

    1 pussi (250 g) kuivattuja sekahedelmiä

    9 1/2 dl vaaleaa glögiä

    1/4–1/2 dl sokeria

    2 kanelitankoa

    3 rkl perunajauhoja

    1/2 dl vaaleaa glögiä

    Huuhdo hedelmät siivilässä juoksevalla vedellä. Laita ne kattilaan ja lisää glögi. Anna liota 3–4 tuntia. Lisää sokeri ja kanelitangot. Keitä 10 minuuttia.

    Sekoita perunajauhot glögitilkkaan ja kaada nauhana kattilaan samalla sekoittaen. Anna kiisselin kuplahtaa. Nosta levyltä. Tarjoa riisipuuron tai vaniljajäätelön kanssa.

    10 annosta

    400 g kuivattuja luumuja

    2 dl punaista glögiä

    2 dl vettä

    1 tähtianis

    1 kanelitanko

    4 dl kuohukermaa

    2 prk (à 250 g) pehmeää maitorahkaa

    1 dl sokeria

    pipareita

    Kuumenna vesi ja glögi. Lisää luumut, tähtianis ja kanelitanko. Vaihtoehtoisesti voit korvata glögin laimennetulla mustaherukkamehulla.

    Keitä luumut pehmeiksi, noin 10 minuuttia.

    Ota kokonaiset mausteet pois ja soseuta luumut liemineen sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Jäähdytä sose hyvin. Vaahdota kerma. Sekoita kermavaahto, rahka ja kylmä luumusose. Mausta sokerilla.

    Koristele annokset kokonaisilla pipareilla.

    6 annosta

    3 dl karpaloita tai puolukoita

    4-5 rkl sokeria

    1 prk (200 g) vaniljarahkaa

    2 dl kuohukermaa

    Pinnalle

    4 piparkakkua muruina

    Survo marjat hiukan kohmeisina kevyesti. Sekoita niihin sokeri, anna maustua hetki. Lisää vaniljarahka. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä muihin aineksiin.

    Laita tarjolle jälkiruoka-astioihin tai -kulhoon. Ripottele pinnalle piparimurua juuri ennen tarjolle tuontia.

    anneli pessala

    Avaa artikkelin PDF