Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Ruokavirasto vahvistaa: Viime syksyn viljasadossa vehnä laadukasta, kaura kevyttä

    Laatutavoitteet täyttävää mallasohraa saatiin yli 100 miljoonaa kiloa edellisvuotta vähemmän. Kaura kärsi kuivuudesta eniten.
    Elintarvikekauran laatutavoitteena käytettiin 58 kilon vähimmäistavoitetta, mutta tämän täytti vain kaksi prosenttia viime syksyn kaurasadosta.
    Elintarvikekauran laatutavoitteena käytettiin 58 kilon vähimmäistavoitetta, mutta tämän täytti vain kaksi prosenttia viime syksyn kaurasadosta. Kuva: Lari Lievonen

    Vehnän laatu oli erinomainen kuivan ja kuuman kasvukauden jäljiltä, mutta sato jäi pieneksi. Kuivuus pienensi vuonna 2018 kaikkien viljojen satoja.

    Kaura kärsi eniten laatutappioita matalaksi jääneen hehtolitrapainon vuoksi. Ruokavirasto ja Luonnonvarakeskus (Luke) julkaisivat maanantaina lopulliset satotilastot vuoden 2018 viljasadon laadusta ja määrästä.

    Ohra on yleisin viljakasvimme ja sen sato oli 1,3 miljardia kiloa, joka on 8 prosenttia pienempi kuin edellisvuotena.

    Ohrasadosta 80 prosenttia on rehuohraa. Rehuohran proteiinipitoisuus oli edellisvuosia korkeampi, keskimäärin 12,4 prosenttia.

    Korkeasta proteiinipitoisuudesta johtuen ohrasadon proteiinimäärä on 130 miljoonaa kiloa, joka on pienemmästä sadosta huolimatta noin 7 miljoonaa kiloa enemmän kuin vuonna 2017.

    Rehuohran laatutavoitteena on yleisesti vähintään 64 kilon hehtolitrapaino, mikä toteutui noin 60 prosentilla sadosta. Rehuohran keskisato oli 3 290 kiloa hehtaarilta.

    Ohrasadosta noin 20 prosenttia on mallasohraa (285 miljoonaa kiloa). Mallasohralla tavoitteena on 9–11,5 prosentin proteiinipitoisuus ja suuri jyväkoko (lajittelun tulos vähintään 85 prosenttia 2,5 mm seulonnassa).

    Laatutavoitteet täyttävää mallasohraa saatiin yli 100 miljoonaa kiloa edellisvuotta vähemmän, koska mallasohran sato oli lähes 40 miljoonaa kiloa pienempi ja lisäksi laatutavoitteet täytti vain noin 40 prosenttia (118 miljoonaa kiloa) mallasohran sadosta johtuen alhaisesta jyväkoosta ja korkeasta proteiinipitoisuudesta.

    Mallasohran itävyyttä tai homeiden esiintymistä ei tutkittu.

    Kaurasato jäi edellisvuosia pienemmäksi 818 miljoonaan kiloon. Kauran keskimääräinen hehtaarisato (2 830 kiloa) oli 25 prosenttia pienempi kuin edellisvuotena.

    Kaura kärsi kuivuudesta muita viljoja enemmän ja keskimääräinen hehtolitrapaino, 52,6 kiloa, oli matalin yli 25 vuoteen.

    Rehukauran laatutavoitteena käytettiin 52 kilon vähimmäistavoitetta, mikä toteutui noin 60 prosentilla sadosta (noin 525 miljoonaa kiloa).

    Elintarvikekauran laatutavoitteena käytettiin 58 kilon vähimmäistavoitetta, mutta tämän täytti vain kaksi prosenttia sadosta.

    DON -hometoksiinipitoisuudet (deoksinivalenoli) olivat vuonna 2018 matalia ja vain kaksi prosenttia näytteistä ylitti pikamenetelmällä mitattuna elintarvikekauralle EU-lainsäädännössä asetetun raja-arvon.

    Vehnäsadon laatu oli erittäin hyvä, koska proteiinipitoisuus oli erittäin korkea, sakoluku hyvä ja hehtolitrapaino myös riittävän korkea.

    Keskimääräinen proteiinipitoisuus 15,6 prosenttia on erittäin korkea. Vehnäsato jäi edellisvuosia jopa kolmanneksen pienemmäksi alle 500 miljoonaan kiloon.

    Vehnän erittäin hyvän laadun vuoksi leipävehnäksi sopivan sadon osuus oli 86 prosenttia ja laadukkaan sadon määrä lähes 425 miljoonaa kiloa.

    Kevätvehnän osuus sadosta ja vehnän pinta-alasta oli 95 prosenttia ja syysvehnän osuus viisi prosenttia. Vehnän keskisato vuonna 2018 oli vain 2 780 kiloa hehtaarilta.

    DON -hometoksiinipitoisuus on pikamenetelmällä mitattuna alle elintarvikevehnälle EU-lainsäädännössä asetetun raja-arvon 97 prosentissa kevätvehnänäytteitä.

    Ruissato oli 42 miljoonaa kiloa, joka oli yli puolet edellisvuotta pienempi.

    Vehnän tapaan myös rukiin laatu oli hyvä, ja noin 80 prosenttia ruisnäytteistä täytti sillä käytetyt laatutavoitteet sakoluvun ja hehtolitrapainon suhteen (sakoluku vähintään 120 ja hehtolitrapaino vähintään 71 kiloa).