Kotimainen härkäpapu korvaa soijaa sioilla
Härkäpavulla voi korvata soijaa sikojen ruokinnassa ja monipuolistaa tilan viljelykiertoa.
Parikkalalainen Janne Kainulainen on korvannut yhdistelmäsikalassaan soijan käyttöä härkäpavulla kaksi vuotta.
Vieroitetuille porsaille ja imettäville emakoille ruokinnassa täytyy käyttää myös hieman soijaa, mutta muuten tuontisoijan käytöstä on pystytty tilalla luopumaan.
Soijaa alemman valkuaispitoisuuden vuoksi härkäpapua joutuu sikojen ruokinnassa käyttämään enemmän kuin soijaa, mutta härkäpapu on huomattavasti soijaa halvempaa.
Kainulainen sanoo kahden vuoden härkäpavun käytön osoittaneen, ettei ruokinta ainakaan huonompaan suuntaan härkäpavulla mene.
Hän toteaa lihan olevan punaisempaa härkäpapuruokinnan ansiosta.
Kainulainen viljelee härkäpapua omilla pelloillaan ja on lisäksi saanut myös naapuritiloja viljelemään papua sopimuksella sioilleen. Tulevalle kesälle hänellä on viljelysopimukset neljän tilan kanssa.
Kainulainen toteaa härkäpavun olevan erinomainen lisäys sika- ja viljatilojen viljelykiertoon.
”Sikatiloilla nurmi puuttuu viljelykierrosta, jolloin ilman härkäpapua viljely olisi yksipuolisesti vain viljaa.”
Härkäpapu sitoo typpeä maaperään ja on hyvä esikasvi.
Kainulainen kertoo kylväneensä syysvehnää härkäpavun perään ja saaneensa tällöin yhden parhaimmista vehnäsadoistaan.
Lajikkeena Kainulaisella on Kontu-härkäpapu. Lajike polveutuu Parikkalan seudun vanhoista maatiaispavuista.
Kainulainen suosii paikallista rehuntuotantoa myös hankkimalla rypsipuristeen paikalliselta puristajalta.
TUURE KIVIRANTA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

