
Pupua pataan? Lihakanin imago vaatii vielä hiomista
Karoliina Nuorala ja Petri Tuohino ovat itseoppineita kanifarmareita. Pariskunta näkee tuotantomuodossa paljon mahdollisuuksia. Suunnitelmissa on siirtyä omatarvekasvatuksesta kohti ammattimaisempaa toimintaa.Kalajoki
Karoliina Nuorala ja Petri Tuohino suunnittelevat lihakanituotannon laajentamista. "Kani tuo hyvän lisähöysteen myös maatalouteen", pariskunta sanoo. Kuva: Anne AnttilaKanilla on vahva tassunsijansa lemmikkinä, joten pupun kasvattaminen ruoaksi on Suomessa edelleen harvinaista.
Yleinen mielikuva kaneista on, ettei söpöä nappisilmää voi syödä. Tämä lienee yksi suurimpia jarruja siihen, ettei lihakanien tuotanto ole saanut suurempaa nostetta.
Kalajokiset Karoliina Nuorala ja Petri Tuohino poikkeavat valtaväestöstä ja ovat syöneet omalla tilalla kasvatettua kania jo useamman vuoden ajan.
”Alun alkaen tämänkin tilan kanit olivat lemmikkejä. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun Petri tuli taloon ja ihmetteli sylissäni köllöttelevää belgianjättiristeyskani Jönssiä, kaninpidon käyttätarkoitus sai uuden suunnan. Jönssi-pojan rooli muuttui hetkessä lemmikistä siitospuolelle ja kun toimintavireys hiipui, kaniherra pistettiin pataan ja syötiin. Vuodesta 2019 lähtien olemme harjoittaneet omatarvekasvatusta”, Karoliina Nuorala selventää.
Tuotantokanit ovat Suomessa vielä harvinaisuus, sillä suuri yleisö mieltää luppakorvat edelleen lemmikeiksi. Kuva: Anne AnttilaSiirtyminen tuotantokanien kasvatukseen on Nuoralan ja Tuohinon mukaan vielä lähtökuopissaan. Pohjalla oleva omatarvekasvatus on hyvää harjoittelua kohti ammattimaisempaa toimintaa.
"Olemme täysin uuden edessä, sillä tuotantoeläimenä kani on vielä hyvinkin oudoksuttu. Tästä kertoo muun muassa se, että lähes kaikki tuotantoon liittyvä tietopohja on pitänyt hankkia itse ja soveltaa sitä kautta oman tilan käyttöön. Onneksi tietoa on kuitenkin saatavilla, kunhan vain tietää mistä etsii. Yksinomaan alan ulkomaalaiset nettisivustot ovat kanifarmareiden parhaimpia tietopankkeja”, Petri Tuohino tietää kertoa.
Tuotantokani
Tuotantokanit ovat peräisin lemmikkikaneista
Lihakaneina käytetään suuria rotuja, kuten kalifornialaista, ranskanluppaa sekä näiden risteytyksiä
Siitokseen käytetään vain hyväluonteisia kaneja
Suomessa on parisenkymmentä ammattituottajaa ja noin 200 omatarvetuottajaa
Tuotantokanit ruokitaan heinällä ja väkirehulla
Kanille ei saa antaa eläinperäistä ravintoa
Jyrsiminen on kanille tärkeää
Kaniemo kantaa kuukauden ja poikasia syntyy kerralla noin 8–10
Kanin teurasikä on noin 4–5 kuukautta
Teurastuksen tulee tapahtua omalla tilalla
Häkkien tulee olla varustetu ritiläpohjilla
Lähde: Eläintieto
Nuoralan ja Tuohinon kotitarvepupulassa on tällä hetkellä kuusi naarasta sekä kolme urosta. Poikasten määrä pyörii parissakymmenessä.
"Hurjimpana unelmana voisi olla vaikka tuhannen pupun pupula, mutta tässäkin lajissa on edettävä järki ja ennen kaikkea kysyntä edellä. Lisäksi on muistettava, että kani on tehokas lisääntyjä ja saattaa parhaimmillaan tehdä jopa 16 poikasta.”
Lähitulevaisuudessa pariskunta Nuorala-Tuohino suunnittelee tuplaavansa emojen määrän.
"Laajennus on enää vain elintarviketiloista kiinni. Vanha navetta on valjastettu hyvin pitkälle kanien käyttöön ja entiseen karjakeittiöön saadaan kohtuullisilla muutostöillä hyvät elintarviketilat. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, niin ammattifarmarin toiminta polkaistaan käyntiin vuoden 2024 loppuun mennessä.”
"Olemme täysin uuden edessä, sillä tuotantoeläimenä kani on vielä hyvinkin oudoksuttu." Karoliina Nuorala ja Petri Tuohino
Maatalousyrittäjänä toimiva Nuorala ja ravintolakokkina työskentelevä Tuohino näkevät lihakanien kasvatuksen tuovan tervetullutta sivuvirtaa maatalouteen.
”Alkuun pääsee suhteellisen näppärästi, sillä alle 20 000 kanin vuosituotoksella lupapolitiikkakin on vielä kohtalaisen kevyt. Toki tuotantokani vaatii hyvät tilat, osaavan hoitajan ja asianmukaisen kohtelun. Hyvinvoinnin laadusta ja määrästä ei kannata tinkiä.”
Lihakanien kasvatuksessa on otettava huomioon muutamia pelisääntöjä.
"Yksi tärkeimmistä on muistaa, että urosta ei saa koskaan laittaa naaraan häkkiin. Jos näin tapahtuu, ukko menettää henkensä tai viettää loppuelämänsä eunukkina. Niinpä lempeä hetki tulee viettää aina uroksen häkissä”, Karoliina Nuorala muistuttaa.
Karoliina Nuorala sanoo olevansa kaiken nähnyt maatalon tyttö, joten siirtyminen lihakanien kasvatukseen ei tuottanut minkäänlaista ongelmaa. "Silitän, teurastan ja syön. Tällaisella toimintamallilla sitä on kautta aikojen pärjätty." Kuva: Anne AnttilaMyös ruokinnan suhteen on hyvä muistaa muutama peruasia.
"Kani teurastetaan noin neljän kuukauden ikäisenä ja tällöin elopainon tulisi olla 2,5 kiloa. Tavoitepainoon päästään parhaiten tuhdilla ruoalla, kuten esimerkiksi vasikkarehulla”, Tuohino sanoo.
Omatarvekasvattajina Kalajoen pariskunta on päässyt kokeilemaan myös lihakanin moninaista käyttöä.
"Pupsi taipuu moneksi, lihapadasta lannoitteeksi. Kanalta maistuva kaninliha on ravintoarvoiltaan erinomainen ja itse pellettimäinen kaninpapanakin on yksi parhaimpia peltolannoitteita. Kanista voi käytännössä hyödyntää kaikki, silmiä myöten.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







