Ahvenanmaan ainoalla meijerillä 41 tuottajaa
Max Henriksson (vas.) ja Lembit Rajala siirtävät juustoja pakkauskoneeseen. Kuva: Viestilehtien arkistoJOMALA (MT)
Ahvenanmaalla oli sata vuotta sitten 20 meijeriä, nyt tasan yksi. Maitotilojen määrä on 50 vuodessa pudonnut 2 300:sta 41:een.
Ålandsmejeriet (ÅCA) pystyisi jalostamaan paljon enemmän maitoa kuin nykyisen 15 miljoonaa litraa vuodessa. Siksi tuottajia kannustetaan investoimaan ja laajentamaan.
Meijeri teettää neljän vuoden välein tutkimuksen, jossa kysellään tuottajien aikeita. Tuorein, vuonna 2010 tehty tutkimus lupaa maidontuotannon hidasta kasvua.
Silloisista 50 tilasta 15 aikoi lopettaa kymmenen vuoden sisällä, 18 jatkaa ennallaan ja 11 laajentaa tuotantoa.
Lehmämäärä nousee tutkimuksen mukaan 1 800:aan vuoteen 2020 mennessä ja maitomäärä 17 miljoonaan litraan.
Se ei ole tarpeeksi, ÅCA:n toimitusjohtaja Johannes Snellman sanoo.
Ahvenanmaalla on nyt käynnissä kampanja, jonka tavoitteena on lisätä lypsävien määrää tuhannella. Muutama iso navettarakennusprojekti onkin meneillään.
ÅCA on ennen kaikkea juustomeijeri. 80 prosenttia maidosta jalostetaan juustoksi, joita valikoimassa on 12 erilaista.
Meijerin kokoustilan kaappi on täynnä pokaaleja, joita ÅCA:n juustot ovat eri kilpailuissa voittaneet. Maun lisäksi niitä myydään tarinalla: esimerkiksi Kastelholm-juustoa kypsytetään ihan oikeasti linnan kellarissa. Maarianhaminan 150-vuotisjuhlajuusto taas kypsyi Pommern-purjelaivan ruumassa.
Juustoista 80 prosenttia viedään, pääasiassa Manner-Suomeen ja Ruotsiin.
Juustojen lisäksi voi on meijerin ylpeydenaihe. Se valmistetaan vanhaan tapaan kirnuamalla, meijerin johtaja Hans Wickström esittelee.
Voista viedään 70 prosenttia. Sekin on voittanut palkintoja ja sitä käyttävät muun muassa monet tunnetut tukholmalaiskokit, myyntijohtaja Stefan Blomqvist kertoo.
Joistakin Manner-Suomen kaupoista on muutaman viikon ajan voinut löytää myös ahvenanmaalaista luonnonjugurttia. Pehmeän makuinen jugurtti on synnyinseudullaan todella suosittu.
Ahvenanmaalla meijeri myy lisäksi erilaisia tuoremaitotuotteita, jäätelöä ja leipomotuotteita.
ÅCA tekee yhteistyötä Valion kanssa. Ahvenanmaalaisia tuotteita pakataan ja myydään Suomessa, ja ÅCA myy puolestaan Valion tuotteita.
Tuottajien maidosta otetut näytteet lähetetään Valion Seinäjoen laboratorioon tutkittaviksi.
Porlammin osuusmeijeri pakkaa sekin ÅCA:n juustoja ja myös raastaa niitä.
Ympäristöasioita on meijerissä mietitty paljon.
Jalostusprosessin sivutuotteet, kuten hera, syötetään mädätyssäiliöön, jossa niistä syntyy biokaasua.
Oman biokaasuvoimalan tuottama energia korvaa nyt aiemmin käytettyjä fossiilisia polttoaineita. Joskus energiaa riittää myös kaukolämpöverkkoon myytäväksi.
Voimala toimii myös puhdistamona. Sen tuottama biolannoite toimitetaan viljelijöden pelloille ja jo kertaalleen puhdistettu neste kunnan jätevedenpuhdistamolle.
SATU LEHTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
