MTK:n Tero Lahti: Kaikki keinot kammataan lihanautatilojen tilanteen helpottamiseksi
”Ilman korjaavia toimia tulemme menettämään nopeasti kotimaisen naudan tuotantoa.”
”On kestämätöntä, että maailman parhaana palkittua pihvilihaa päätyy kaupan merkkiin käärittynä jauhelihana ale-hyllyyn”, Tero Lahti sanoo. Kuva: Carolina HusuMT:n tuoreen kyselyn mukaan lihanautoja kasvattavien tilojen talous on heikentynyt edelleen. Kyselyssä lähes 60 prosenttia nautatiloista arvioi taloustilanteensa vähintään ”melko huonoksi”.
MTK:n toinen puheenjohtaja Tero Lahti on hyvin pettynyt kyselyn tulokseen.
”Tilanne nautatiloilla on vaikea, eikä helpotusta näy”, Lahti sanoo.
”Kyselyn perusteella on varmaa, että ilman korjaavia toimia tulemme menettämään nopeasti kotimaisen naudan tuotantoa. Itseuudistuvan lihakarjan pito ei elätä, ja myös maitotilojen vasikoille on vaikea löytää kasvattajia.”
Lahti on myös MTK:n lihavaliokunnan puheenjohtaja. Valiokunta on perustamassa väliaikaisen työryhmän etsimään ratkaisuja nautatilojen talouden korjaamiseksi.
”Haemme nyt tiekarttaa ulos tästä huonosta kierteestä. Kaikki keinot kammataan sekä kustannusten että tuotemarkkinoiden osalta.”
Työryhmä aikoo olla yhteydessä nautatilojen tuotantopanosten toimittajiin ja lihaa ostaviin jalostajiin.
Lahden mukaan koottavassa työryhmässä ymmärretään hyvin useiden kotitalouksien tarve tinkiä menoistaan, myös ruuassa.
”On kuitenkin kestämätöntä, että maailman parhaana palkittua pihvilihaa päätyy kaupan merkkiin käärittynä jauhelihana ale-hyllyyn. Isojen lihatalojen pitää pystyä parempaan - sekä kotimaan kaupassa että viennissä”, Lahti painottaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









