Sianlihaa tuodaanSuomeen yhä enemmän
MTK:n sikajaoston puheenjohtajan Kalle Vähä-Piikkiön mukaan sianlihan hinnankorotuksilla on todella kiire. ”Kahden kuukauden päästä teurastetaan jo niitä sikoja, jotka on ruokittu pelkästään kalliilla rehulla.”
Hänen mielestään teurastamot jatkavat edelleen ”peliään” markkinaosuuksista. ”Se pitäisi lopettaa välittömästi.”
Jaoston keskiviikkoisessa kokouksessa läsnä ollut Raisioagron kaupallinen johtaja Bengt-Erik Rosin puolestaan hämmästelee sitä, miten lihateollisuus voi tehdä kaupan kanssa pitkiä toimitussopimuksia ilman, että niihin sisältyy hinnantarkastuspisteitä.
”Jos me olisimme tehneet sellaisia sopimuksia, olisimme kaatuneet jo ajat sitten.”
Rosin mukaan Raisiolla pitkienkin toimitussopimusten hintoja tarkastetaan aika ajoin.
Toimitusjohtaja Anne Kallinen Suomen Gallup Elintarviketiedosta toteaa, että yhä suurempi osuus Suomessa myytävästä sian- ja naudanlihasta on tuontia. Hieman alle viidennes alkuvuoden aikana kulutetusta sianlihasta oli tuontilihaa.
”Osuus on sama kuin elintarviketyöläisten lakon aikaan vuoden 2010 keväällä. Vuosi sitten osuus oli 14 prosenttia.”
Samaan aikaan kotimainen sianlihan tuotanto on pudonnut viisi prosenttia. Tuotannossa olevia tiloja on tänä vuonna 10 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.
”Emakoita pitävien tilojen määrä on vähentynyt Tiken mukaan 14 prosenttia ja emakoiden määrä seitsemän prosenttia.”
Tuontimäärät ovat kasvaneet varsinkin Saksasta, josta tuodaan tällä hetkellä kaksi kertaa enemmän sianlihaa kuin vuotta aiemmin.
”Tuonnin lisäys pitää huolen siitä, että lihasta on tarjontaa enemmän kuin kysyntää”, sanoo MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantala.
Vaikka kuluttajat vakuuttavat trendikyselyissä suosivansa kotimaista lihaa, ostopäätöstä tehtäessä tilanne saattaa olla toisin, Kallinen muistuttaa. ”Ostopäätös tehdään todella nopeasti. Kun tarjolla on vaihtoehtoja, hyvät periaatteet voivat unohtua.”
Hinta vaikuttaa ostopäätökseen, mutta hinnan noususta huolimatta lihan kulutus on kasvanut kolmen prosentin vuosivauhtia vuodesta 2010 lähtien.
”Tosiasiassa lihan hinta on laskenut huomattavasti suhteutettuna kuluttajien ostovoimaan. Kun lihan hintaa suhteessa ostovoimaan vuonna 1995 merkitään suhdeluvulla sata, vuonna 2012 suhdeluku on enää 75.”
Lihantuottajan osuus on kehittynyt toisin, huomauttaa Vähä-Piikkiö. ”Sen osoittaa tuottaja- ja kuluttajahintojen vertailu. Viimeisen vuoden aikana sianlihan kuluttajahinta on noussut 14 prosenttia, tuottajahinnat vain 7 prosenttia.”
Sikajaoston jäsenen, ilmajokelaisen Tero Ojalan mielestä Keskon toimitusjohtajan Matti Halmesmäen keskiviikkoisessa Maaseudun Tulevaisuudessa esittämä kritiikki lihatalojen tuotekehityksestä on paikallaan.
”Ei ole näkynyt kaupoissa uusia tuotteita. Ei edes uusia marinadeja”, hän napauttaa.
JUHANI REKU
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
