Kukkopojille kesä on juhlaa
Lempäälän Mantereen tilan kukkopoikien elämä noudattaa samaa luonnonkiertoa kuin Suomen suvi. Suomalais-itävaltalaisen pariskunnan tuhatkunta luomutipua asustavat kesän ajan kasvihuoneesta tehdyssä tarhassa.Philipp ja Niina Mayer ovat luonnonmukaisuuden ja eettisyyden puolestapuhujia. Heidän kasvattamansa luomutiput pääsevät kesäisin laitumelle erilaisten virikkeiden pariin.
”Heti kun ne pääsevät kasvihuoneen ulkopuolelle, ensimmäiset alkavat kiivetä kuusiin. Osa yöpyykin niissä”, kertoo Philipp.
”Syksyllä niitä pyydystettiin teurasauton saapuessa otsalampun valossa.”
Suomessa kukkojen kasvatus on harvinaista. Ne mielletään ”sivutuotteiksi” nopeakasvuisen broilerin rinnalla.
Kukonpojat kasvavat hitaammin ja vaativat myös enemmän työtä kuin broilerit.
”Kukkobisnes ei ole järin suurta tuloillaan mutta meille se on kannattavaa”, toteaa Niina Mayer.
Mantereen tilan vanhemmalla sukupolvella on lypsykarjaa. Kukot hyödyntävät lypsykarjan syömättä jättämät laidunalueet.
Laidun uusiutuu niiden jäljiltä hyvään kuntoon 2–3 viikossa, kertoo Niina.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


