Tutkimus: Kuumien ja kuivien kasvukausien mahdollisuus on kasvanut joka puolella maailmaa, vehnä on pahimmin uhattuna
Suomessa ilmastonmuutoksen ja sään ääri-ilmiöiden vaikutukset maatalouteen ovat tutkimuksen perusteella kaksijakoisia.Sään ääri-ilmiöiden koko maailman elintarviketuotannolle aiheuttama uhka kasvaa jatkuvasti, tutkijatohtori Matias Heino Aalto-yliopistosta sanoo. ”Meidän on kehitettävä keinoja auttaa viljelijöiden sopeutumista epäsuotuisiin sääoloihin.”
Aalto-yliopiston tutkijoiden vetämän kansainvälisen tutkijaryhmän tutkimus kertoo, että viljelijöiden todennäköisyys kohdata samanaikaisesti kuuma ja kuiva kasvukausi on lisääntynyt joka puolella maailmaa.
Tutkimuksessa selvitettiin maailmanlaajuisesti kuumien ja kuivien sekä myös kylmien ja märkien ääri-ilmiöiden samanaikaista ilmenemistä sekä niiden vaikutusta neljän eri viljelykasvin satoihin. Sää- ja satotilastoja tarkasteltiin vuosilta 1980–2009. Tutkimus julkaistiin äskettäin Scientific Reports -lehdessä.
Pahiten sään ääri-ilmiöt vaikuttivat vehnänviljelijöihin. Heillä riski kohdata liian kuuma ja kuiva kasvukausi nousi tutkimusjaksolla kuusinkertaiseksi. Maissin, riisin ja soijapavun kasvattajilla riski kaksinkertaistui 30 vuodessa.
Liian kuumat ja kuivat olosuhteet kasvukaudella pienensivät johdonmukaisesti kaikkien tarkasteltujen viljelykasvien satoja ympäri maailman. Myös kylmät ja märät olosuhteet heikensivät satoja, mutta vähemmän, eikä tulos ollut yhtä suoraviivainen.
Suomessa ilmastonmuutoksen ja sään ääri-ilmiöiden vaikutukset maatalouteen ovat tutkimuksen perusteella kaksijakoisia.
”Voi sanoa, että Suomessa keskimäärin kasvuolosuhteet ovat parantuneet, koska kasvukausi on pidempi ja lämpöä on enemmän. Mutta kuumuus ja kuivuus aiheuttavat täälläkin ongelmia, ja niiden esiintyvyys myös lisääntyi tutkimusjaksolla”, Heino kertoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









