Sokerimaissin viljely puolittui 10 vuodessa
Maissi kelpaa paitsi karjalle, myös ihmisravinnoksi. Puutarhatiloilla viljeltävät sokerimaissilajikkeet tuottavat suuria, makeita tähkiä, jotka poimitaan ihmisvoimin elo–syyskuussa.
Kasvit saavat varttua paljon harvemmassa kuin rehumaissi. Taimet esikasvatetaan kasvihuoneessa.
Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen Tiken mukaan sokerimaissia viljeli viime vuonna 50 tilaa 21 hehtaarilla. Suosio on hiipunut: 10 vuotta sitten sekä tiloja että viljelyalaa oli kaksinkertainen määrä.
Turkulainen Mäntymäen puutarha on tuottanut sokerimaissia parikymmentä vuotta. Aikaisemmin pääkasvina avomaan viljelyssä oli kurkku.
”Avomaankurkun hinta painui huonoksi, kun Viro liittyi EU:hun”, selittää puutarhatilan isäntä Matti Hiippavuori.
Mäntymäen puutarhalla on myös kasvihuoneita, joissa tuotetaan koristekasveja. Maissi kypsyy sopivasti syyskesällä, kun pahimmat kiireet hellittävät kasvihuoneilla.
Sokerimaissi on suosittu grilliruokana, joten menekin kannalta ihanteellista olisi kypsyminen grillikaudelle. Se ei valitettavasti ole mahdollista.
Tähkä ei säily tuoreena pitkään jääkaapissa. Hiippavuori toivoo, että useampi asiakas oppisi säilömään maissia pakastamalla. Tähkästä poistetaan vain kuori, ja tähkä pannaan kokonaisena pakastimeen.
Mäntymäen puutarhalla kasvaa useita maissilajikkeita, jotta satokaudesta tulisi mahdollisimman pitkä. Satoa korjataan elokuun alusta syyskuun puoleenväliin. Hiippavuori myy tähkät toriyrittäjille ja on järjestelyyn tyytyväinen.
”Kauppojen politiikka on mennyt järjettömäksi, siellä täytyy lakki kourassa anella. Se on niin vastenmielistä, etten ole lähtenyt yrittämään.”
HENRIK SCHÄFER
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
