Hyvinvoivasta vasikasta tulee tuottava lypsylehmä
Minna Norismaa (oik.) korostaa karjasilmän harjaantumisen merkitystä. Tottunut eläintenpitäjä erottaa oireet ja poikkeavuudet jo eläinten ulkomuodosta ja käytöksestä. Taustalla emäntä Minna Kotila. Esko Keski-Vähälä Kuva: Viestilehtien arkistoTOHOLAMPI (MT)
Lypsylehmien ruokinnan asiantuntija Minna Norismaa Pro Agria Pohjois-Karjalasta korostaa vasikkavaiheen merkitystä aikuisikään varttuneiden lypsylehmien tuottavuuden näkökulmasta.
”Vasikkavaihe ratkaisee tulevan lehmän elinikäisen tuotoksen. Ensimmäiset 40 päivää merkitsevät todella paljon, eikä tässä vaiheessa tehtyjä virheitä enää myöhemmin saa korjattua.”
Tietoseppä2-hanke järjesti Toholammilla tiistaina Vasikasta tuottavaksi lehmäksi -tilaisuuden.
Norismaa kehottaa vasikoiden nopeaan vieroitukseen emästä.
”Tutkimukset ovat osoittaneet, että sekä vasikalle että lehmälle on parasta, kun vasikka vieroitetaan heti sen jälkeen, kun emä on nuollut ja hoitanut vasikkansa. Jos lehmä leimautuu vasikkaan, se vaikuttaa lehmän hormonitoimintaan ja maidontuotantoon.”
”Eurot saadaan maidosta, joten ilman leimautumista saadaan parempi taloudellinen tulos”, Norismaa avaa.
Norismaa suosittelee ternimaitoa runsain määrin nautittuna vastasyntyneiden vasikoiden ravinnoksi. Ensimmäinen ternimaitoannos tulisi antaa heti parin tunnin sisällä syntymästä. 12 tunnin kuluessa riittävästi vasta-aineita sisältävää ternimaitoa olisi nautittava 4–6 litraa.
”Enemmän ternimaitoa juovat vasikat kasvavat nopeammin ja tuottavat myöhemmin runsaammin maitoa”, Norismaa toteaa.
Vasikan ruokinta ja hyvät olot luovat perustan onnistuneelle hiehokaudelle, joka tähtää siihen, että ensimmäinen poikiminen ei viivästy.
Vasikoiden raamikkuuteen pitäisi kiinnittää erityishuomiota.
”Rungon syvyys kertoo syöntikyvystä, hedelmällisyydestä ja maidontuotannosta”, Norismaa summaa.
Vasikoiden, hiehojen ja lehmien kuntoluokkia on syytä tarkkailla halki eläinten elinkaaren. Kuntoluokkia pystyy tarkkailemaan kuntoluokittamalla eläimet silmämääräisesti tai käsin tunnustellen. Luokitukset ovat yksinkertaistettuna laiha, hyvä ja pyöristynyt.
”Lisäksi peräänkuuluttaisin karjasilmän harjaannuttamista esimerkiksi pienryhmäkoulutuksissa. Paljon eläinten kunnosta pystyy arvioimaan silmämääräisesti.” JUKKA KOIVULA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
