Pertti Hakanen Eläinsuojeluyhdistysten liitolle: Ei julkista loanheittoa, vaan yhteistyötä
"Toisten syyttely on väärä tapa edistää eläinten hyvinvointia", kansanedustaja ja sikatilan yrittäjä katsoo.
Tuon tuonnin epäkohdat pitäisi nostaa yhteistyössä esiin. Vasta sen jälkeen voitaisiin pohtia, löytyykö kotimaisia parannustarpeita, kansanedustaja Pertti Hakanen (kesk.) sanoo. Kuva: Pekka FaliMTK:n johtokunnan jäsen, kansanedustaja Pertti Hakanen (kesk.) toivoo yhteistyötä Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton (SEY) kanssa.
Hakanen viittaa tiistaina julkistettuun SEY:n tiedotteeseen, jossa toiminnanjohtaja Kati Pulli syyttää keskustan yrittävän kaikin mahdollisin tavoin laittaa kapuloita rattaisiin, jotta eläinten hyvinvointisäädökset eivät paranisi.
"Toisten syyttely on väärä tapa edistää eläinten hyvinvointia. Nyt kaivattaisiin julkisen loanheiton sijaan asiallista keskustelua muutostarpeista ja perustelujen punnitsemista puolin ja toisin", Hakanen esittää.
Hänen mukaansa karjatilalliset ovat valmiita uudistamaan eläinsuojelulainsäädäntöä, sillä monet menetelmät ovat tuottajilla yleisesti käytössä, vaikkei niitä edes vaadita nykysäädöksissä. Kivunlievitys on tästä yksi esimerkki.
Kaikkien osapuolten tulee Hakasen mukaan kuitenkin myös tunnustaa tosiasiat. "Sille on syynsä, miksi hallitusohjelmassa lukee, ettei tiloille saisi luoda lisäkustannuksia."
Hän muistuttaa joka ikisen tuottajista tietävän, että vyötä on kiristetty jo viimeiseen reikään asti.
"Muutama lisäreikäkin on tehty. Kustannuspuolen lisääminen yhtään enempää olisi monelle tilalle tekemätön paikka."
Hakanen, joka itse pitää vaimonsa kanssa sikatilaa Sastamalassa, pelkää lainsäädännön kiristysten tekevän kotimaisesta tuotannosta mahdotonta, mikä tarkoittaisi samalla lisää markkinoita tuontilihalle. "Ja se onkin sitten oikeasti epäeettistä tavaraa."
"Halutaanko nyt ajatella sinisilmäisesti, että lihan tullessa ulkomailta eettisyysongelmat ovat poissa silmistä ja näin myös poissa mielestä?"
SEY:lle Hakanen esittää, että voimat keskitetään yhteistyössä tuontiruuan epäkohtien esille nostoon ja kotimaisuuden brändin kohottamiseen.
"Laitetaan suomalainen tuotanto yhdessä takaisin jaloilleen ja huolehditaan koko elintarvikeketjun oikeudenmukaisuudesta. Aletaan vasta sen jälkeen pohtia, löytyykö kotimaisia parannustarpeita."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
