Perunan sato oli viime vuonna heikoimpia 100 vuoteen – tätä lajiketta viljeltiin eniten
Perunan ollessa aikoinaan tärkeä osa sodasta toipuvan Suomen ruokahuoltoa, sen tuotanto oli lähes nelinkertainen viime vuoteen verrattuna.Perunan vuoden 2023 tuotantomäärä oli pienimpiä sataan vuoteen, selviää Luonnanvarakeskuksen (Luke) Maa- ja elintarviketalouden suhdannekatsauksesta.
Perunan viljelyala 2023 oli 19 040 hehtaaria ja kokonaissato 498 miljoonaa kiloa. Sato oli pitkän ajanjakson heikoimpia. Syynä tähän oli loppusyksyn sateet, jotka pilasivat lupaavan sadon. Vuotta 2023 vähemmän perunaa on tuotettu viimeisen sadan vuoden aikana ainoastaan katovuonna 1987 ja vuonna 1923. Perunan kokonaistuotannon vähentymisen taustalta löytyvät niin kulutusmuutokset kuin tuotannon taloudelliset haasteet.
Perunan kulutus on siirtynyt enenevässä määrin tuoreesta perunasta perunavalmisteisiin kuten perunalastuihin ja ranskanperunoihin.
Eniten Suomessa viljellään ruokaperunaa, jonka osuus pinta-alasta on 44 prosenttia. Lajikkeista eniten viljeltiin Annabellea, yhteensä 907 hehtaarilla.
FAO:n tilastojen mukaan suomalaiset kuluttavat perunaa reilun 65 kiloa henkilöä kohden. Se on eurooppalaista keskitasoa (62 kiloa) hieman korkeampi.
Euroopan suurimpia perunansyöjiä ovat puolalaiset 99 ja irlantilaiset 93 kilolla. Vähiten perunaa kulutetaan Euroopassa Kyproksella 24 ja Bulgariassa 27 kiloa.
Perunan kulutus on siirtynyt enenevässä määrin tuoreesta perunasta perunavalmisteisiin kuten perunalastuihin ja ranskanperunoihin.
Päivittäistavarakaupan tilastojen mukaan vuonna 2023 suomalaiset ostivat perunalastuja 163 miljoonalla eurolla, joka tarkoittaa noin 20 miljoonaa kiloa. Tämän määrän tuottamiseen tarvitaan noin 84 miljoonaa kiloa perunaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat










