EU:n elintarvikkeissa esiintyy vain vähän torjunta-ainejäämiä – eniten niitä löytyy marjoista, viinirypäleistä ja kirsikoista
Kiinalaisesta goji-marjasta löytyi jäämiä 29:stä eri torjunta-aineesta.Elintarvikkeista 95,5 prosenttia sisälsi sallitun määrän torjunta-aineita EU:ssa vuonna 2018, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen Efsa kertoo.
Testatuista elintarvikkeista 52 prosenttia ei sisältänyt jäämiä ollenkaan. Sen sijaan 4,5 prosenttia tuotteista ylitti lain sallimat enimmäismäärät.
Torjunta-ainejäämien määrä elintarvikkeissa kasvoi jonkin verran vuoden takaisesta. Lain sallimat esiintyvyydet nousivat 0,4 prosentilla vuodesta 2017.
Tietyt hedelmä- ja vihanneslajikkeet sisälsivät useammin torjunta-ainejäämiä kuin toiset. Eniten jäämiä löytyi esimerkiksi mansikoista, karhunvatukoista, viinirypäleistä, kirsikoista ja päärynöistä, joissa havaittiin jälkiä muutamasta eri torjunta-aineesta.
Kiinalaisessa goji-marjassa jäämiä oli jopa 29:stä eri torjunta-aineesta.
Efsa toimittaa vuosittain raportin, jossa analysoidaan elintarvikkeiden torjunta-ainemäärät Euroopan markkinoilla. Raportti antaa tilannekuvan torjunta-ainejäämien esiintymisestä EU:ssa.
Efsan raportissa analysoitiin yli 91 000 näytettä.
"Raportti on tukenut monien vuosien ajan Euroopan komission ja jäsenvaltioiden työtä torjunta-aineiden asianmukaisen käytön varmistamisessa", Efsan toimitusjohtaja Bernhard Url sanoo.
Euroopan komissio on aikeissa puuttua torjunta-aineiden ja lannoitteiden käyttöön osana uutta ympäristö- ja ilmastosopimus Green Dealia. Kemiallisten torjunta-aineiden käyttöä halutaan vähentää merkittävästi 2030 mennessä, lannoitteiden määrää laskea ja luomutuotannon pinta-aloja kasvattaa.
Osana Green Dealia julkaistava "pellolta pöytään -strategia" ollaan aikeissa julkaista tulevien kuukausien aikana.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


