”Pelto unohdettu maidontuotannossa”
Jos navetasta ei löydy enää kehitettävää, on syytä siirtyä pellon puolelle, kehotti huippuosaaja Jarkko Storberg Pro Agria Länsi-Suomesta Pro Agrian maitovalmennuksessa torstaina Vantaalla.
”Maidontuotannossa on hieman unohdettu pelto, se mistä ruokaa tulee.”
Storberg muistutti viljelykierron monipuolisuuden tärkeydestä myös karjatiloilla. Pelkkä nurmi ei riitä ylläpitämään pellon kasvukuntoa, vaan siitä on huolehdittava monin eri tavoin.
”Esimerkiksi vesitaloudesta on kirjoitettu ensimmäiset oppaat jo 1800-luvulla eivätkä kaikki viljelijät vieläkään ymmärrä asian tärkeyttä.”
Syväjuuriset monivuotiset palkokasvit ovat hyviä maan rakenteen parantajia ja ylläpitäjiä. Lisäksi ne sitovat maahan typpeä, sisältävät valkuaista ja maittavat eläimille.
Storberg muistutti, että valkuaiskasveja voi lisätä myös viljan sekaan. Hän kannusti kylvämään monipuolista seosta. ”Jos yhdelle vuosi on epäsuotuisia, muut pärjäävät ja on mahdollisuus saada joka vuosi hyvä sato.”
Herne on käyttökelpoinen valkuais- ja energiarehu lehmille, mutta sen pötsihajoavuus voi rajoittaa käyttöä, kertoi Vantaalla puhunut tohtorikoulutettava Laura Puhakka Helsingin yliopistosta
Hän kehotti syöttämään hernettä esimerkiksi rypsin kanssa, jolloin rehussa on enemmän ohitusvalkuaista. Lisäksi pelkän herneen aminohappokoostumus ei ole naudan kannalta paras mahdollinen.
”Hernevilja-säilörehua voidaan syöttää sellaisenaan tai yhdessä nurmisäilörehun kanssa. Kun ruokinnassa on karkearehua useasta kasvilajista, syönti lisääntyy.”
Tutkimuksissa on havaittu, että herneen sisältämät haitta-aineet eivät vaivaa märehtijöitä, Puhakka kertoi.
Alustuksen jälkeen käydyssä keskustelussa todettiin, että kiinnostus herneen vihantarehukäyttöä kohtaan on viime vuosina kasvanut.
Tiedon puute viljelystä ja käytöstä ruokinnassa kuitenkin jarruttavat herneenviljelyn yleistymistä.
”Kentällä kaivataan rohkaisua, neuvontaa ja tutkimustietoa entistä enemmän.”
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
