Kauran hinnassa vanhat lainalaisuudet eivät enää päde – ”Pakka on vähän sekaisin tällä hetkellä”
Kaurabuumi ja gluteenittomuus näkyy myllyinvestoinneissa.Kauran hinnassa vanhat lainalaisuudet eivät välttämättä päde enää, sanoo Suomen Kaurayhdistyksen puheenjohtaja, erikoistutkija Veli Hietaniemi Luonnonvarakeskuksesta.
”Pakka on vähän sekaisin tällä hetkellä.”
Kauran hinta on sama elintarvike- ja rehukäyttöön. Luomukauran osalta hintaeroa alkaa nyt olemaan sadan euron verran.
”On ollut hyvin perusteltua että luomu on selvästi kalliimpaa ja gluteenittomasta kaurasta on saanut työlleen palkkaa”, Hietaniemi sanoo.
Tilanne keskusteluttaa sekä tuottajia että ostajia koko ketjussa.
Maailmanmarkkinatilanteen takia viljan hinta on korkea. Suomessa viime vuoden kaurasato oli erittäin huono.
”Nyt odotetaan keskimääräistä satoa, jolloin tilanne siinä mielessä korjaantuu.”
”Gluteenittoman kauran merkitys on kasvanut ja kasvaa”, sanoo Hietaniemi.
”Gluteenittomuus on myös kansainvälisesti tulossa merkittävämmäksi.”
Tarkkoja lukuja gluteenittoman kauran viljelystä Suomessa ei löydy. Gluteenittoman kauran viljelyä ei tilastoida erikseen, vaan osana elintarvikekauraa.
Kaurabuumi ja gluteenittomuus näkyy myllyinvestoinneissa.
”Uusia myllyjä on rakennettu Suomeen ja kauramyllyjen kapasiteettia on uudistettu”, Hietaniemi kertoo.
Kinnusen Myllyn kauramylly Utajärvellä on gluteeniton.
Helsingin Mylly kertoi viime vuonna Agrimedialle, että sen gluteenittoman kauran tarve kasvaa Vaasan tehtaan laajennuksen myötä.
Raisio uudisti Nokian myllyä ja aloitti gluteenittoman kauran valmistuksen vuonna 2020.
Uusimpana Raumalla käynnistyy joulukuussa Suomen Viljavan kauramylly. Sen kapasiteetti tulee olemaan jopa 110 miljoonaa kiloa kauraa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








