Nurmi ruokkii suomalaiset
Nurmi on Suomen eniten viljelty kasvi ja nautojen tärkein rehu.
Vuoden 2011 nurmiala oli 670 000 hehtaaria, josta 34 prosenttia korjattiin säilörehuksi. Lehmiä meillä on noin 280 000. Ne lypsävät vuodessa runsaan kaksi miljardia litraa maitoa.
Yksi maitotila työllistää kolme kertaa enemmän kuin viljanviljelytila.
Maataloustuotteita jalostavan teollisuuden työpaikoista runsas 40 prosenttia on maidon- ja lihanjalostuksessa, kertoo professori Perttu Virkajärvi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta (MTT).
Hän kertoi nurmentuotannon merkityksestä perjantaina 23. elokuuta MTT Maaningan yksikön avoimet ovet -tapahtumassa.
”Maaningalla on maan johtava nurmiosaamisen keskittymä.”
Maaningalla tutkimusta tehdään mahdollisimman käytännönläheisesti keskittyen ratkaisemaan maatilayritysten ongelmia.
”Ratkaisujen pohjalla on vahva tieteellinen osaaminen”, Virkajärvi kertoo.
Käytännön sovellutuksista ovat esimerkkinä rehuarvot, joiden perustana olevaa tutkimusta tehdään jatkuvasti.
Samoin tutkitaan erilaisia nurmenkorjuumenetelmiä.
Kolmannen säilörehusadon korjuun yleistyminen on saanut puhtia muun muassa Maaningan tutkimuksista kertyneistä kokemuksista.
Nurmen aiheuttama ympäristökuormitus on eräs tärkeä tutkimusalue.
”Vähennyskeinot ja säännöt eivät toimi, jos ei tiedetä millaista kuormitus on”, Virkajärvi sanoo.
Maaningan tutkimusnavetta on maailmanluokan mittausympäristö.
”Me tiedämme täällä lehmän elämästä kaiken mitattavissa olevan”, kuvailee kotieläintutkimuksen johtaja Jutta Siivonen MTT:ltä.
Eläinten ravitsemus, terveys ja kestävyys ovat tärkeitä tutkimuskohteita.
Tavoitteena on, että lehmät tuottavat hyvin ja pysyvät karjassa kauemmin, jotta tuottajalle jää viivan alle enemmän euroja.
”Täällä ajatellaan tilakokonaisuutta eikä osaoptimointia.”
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
