Tyrni nimettiin vuoden marjaksi
Tyrniä kasvaa luonnonvaraisena Pohjanlahden rannikolla, saaristossa ja Ahvenanmaalla. Luonnontyrni ei riitä tarpeeksi myyntiin, joten täydennystä tuotetaan viljelemällä.Runsaasti muun muassa C-vitamiinia, kuituja ja energiaa sisältävä tyrni on Arktiset Aromit -yhdistyksen valinta vuoden marjaksi. Yhdistyksen mukaan tyrnin arvostus on viime vuosina noussut eikä luonnonvaraisia marjoja riitä kattamaan kysyntää. Huomattava osa myyntiin tulevasta tyrnistä onkin viljeltyä.
Voimakkaan makuinen tyrni ei miellytä jokaista. Perinteisen mehun rinnalle onkin tullut tarjolle hilloja, hyytelöitä, kastikkeita, soseita, jauhoja ja viinejä. Tyrniä käytetään myös kosmetiikan raaka-aineena ja ravintolisinä.
Tyrni kasvaa luonnonvaraisena Pohjanlahden rannikolla, saaristossa ja Ahvenanmaalla. Pensas suosii avoimia ja valoisia kasvupaikkoja, joita maan kohoaminen paljastaa rannikolla.
Maailmalla tyrniä tuotetaan Aasian vuoristoalueilla, Altai-vuoristossa, Himalajan alueella ja Kiinan Sisä-Mongoliassa. Näillä alueilla marjaa on käytetty laajasti perinteisessä kansanlääkinnässä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


