Tulli: EU:n ulkopuolelta tuoduissa elintarvikkeissa torjunta-ainejäämiä
Elintarvikevalvonnoissa on löytynyt useampien torjunta-aineiden jäämiä. Tullin mukaan kuluttajilla ei ole kuitenkaan syytä huolestua.
Tulli valvoo elintarvikkeiden turvallisuutta tutkimalla muun muassa torjunta-ainejäämiä. Kuva: Aku Häyrynen / TulliTulli tiedottaa löytäneensä vuosien 2021–2023 aikana suoritetuissa valvonnoissa useampien torjunta-aineiden jäämiä elintarvikkeista. Jäämiä sisältäneet elintarvikkeet tulivat pääosin EU:n ulkopuolelta, kuten Kiinasta, Intiasta ja Kolumbiasta.
Eniten hylkäyksiä saaneita tuotteita olivat riisi, tee (ja teen kaltaiset tuotteet), passionhedelmä, ruohosipuli, pavut ja linssit sekä appelsiinit. Määräystenvastaisuuden aiheuttaneet yleisimmät torjunta-aineet olivat klorpyrifossi, imidaklopridi, asetamipridi tai flonikamidi.
Elintarvikevalvonnassa nousi esille viisi eniten torjunta-aineiden jäämiä sisältävää tuotetta: rusinat, kuivattu chili, kuivatut yrtit (erityisesti tilli), tee ja ruohosipuli. Rusinoista on löydetty torjunta-aine jäämiä lähes 30:stä ja kuivatusta chilistä noin 20:stä eri torjunta-aineesta.
”Esimerkiksi rusinoista on löydetty jopa 20:nen eri torjunta-aineen jäämiä samasta erästä. Yksittäisen torjunta-aineen raja-arvo ei ole tuotteessa ylittynyt, mutta kemikaalien määrä on moninkertainen verrattuna muihin tuoteryhmiin”, kertoo jaostopäällikkö Suvi Ojanperä
”Torjunta-aineiden jäämistä eri tuotteissa on hyvä tietää, mutta huolissaan ei tarvitse olla. Käytännössä sallitut enimmäismäärät on asetettu huomattavasti matalammalle tasolle kuin kuluttajien turvallisuus edellyttäisi”, sanoo tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.
Nefflingin mukaan vastuu elintarvikkeiden turvallisuudesta ja vaatimusten täyttämisestä on yrityksellä, joka vastaa tuotteen tuotannosta ja myynnistä.
Tullin valvonta on riskiperusteita ja sitä kohdennetaan tiettyihin tuote-eriin. Torjunta-aineiden osalta Tulli tutki yli 5 000 tuote-erää vuosina 2021–2023.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

