Uusi tehdas kiristää kilpailua siipikarjan rehuissa
Siipikarjanrehumarkkinoilla nähdään väistämättä ensi vuonna muutoksia, kun A-rehun tehdas Ilmajoen Koskenkorvalla valmistuu.
Uuden toimijan kapasiteetti on 100 miljoonaa kiloa vuodessa. Ensimmäiset rehuerät ovat tulossa markkinoille ensi syyskuussa.
”Täysi tohina on päällä, perustukset ovat jo valmiit”, A-rehun toimitusjohtaja Jouko Lahtinen kertoo.
Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikka uskoo, että varsinkin Atrian broilerituottajat siirtyvät uuden tehtaan valmistuessa pitkälti A-Rehun asiakkaiksi.
”Jos rehu on hyvää. Päätös oli siellä odotettu.”
HK:n tuottajat ovat Lastikan mukaan olleet tyytyväisiä runsaat kolme vuotta sitten avattuun Satarehuun ja sitä käytetään laajasti. Myös Atrian tuottajia on Satarehun asiakkaina.
Oman rehutehtaan etu on mahdollisuus nopeisiin muutoksiin rehun koostumuksessa.
”Paremmuutta ei voi katsoa suoraan hinnasta. Pääasia on että rehu on hyvää, sillä eläinten hyvinvointi on broilerituotannossa nykyisin aiempaa suuremmassa roolissa.”
Vajaan kolmenkymmenen kilometrin päässä Seinäjoella rehuja valmistavalle Suomen Rehulle A-Rehun uusi tehdas on kova isku.
”Menetämme varmaan asiakkaita, mutta tarkempi tilanne ratkeaa vasta, kun uusi tehdas aloittaa”, Suomen Rehun rehuliiketoiminnan johtaja Jukka Haikonen toteaa.
Seinäjoen tehdas toimii nyt täydellä kapasiteetilla. Tuotannosta noin kuudesosa on siipikarjanrehuja.
”Tämä on vakava isku mutta ei kuolettava. Tehtaan käyttöaste ei laske dramaattisesti.”
Haikonen ei vielä halua paljastaa, mitä suunnitelmia Suomen Rehulla on kovenevan kilpailun varalle.
Hän toivoo, että rehumarkkinoilla säilyisi mahdollisuus vapaaseen kilpailuun, eikä tuottajia sidottaisi A-Rehuun hyvittämällä rehuostoja lihatilityksissä.
”Tilanne on meille tuttu jo muista tuoteryhmistä, mutta tässä ollaan eri mittaluokassa. Sopimukset tuovat etuja ketjuun mutta myös orjuuttavat tuottajia.”
Lahtinen kertoo, että sopimukset broilerituottajien kanssa tekee Atrian siipikarjalinja.
Hän odottaa omalta rehutehtaalta koko ketjun tehostumista kovenevia tuontipaineita vastaan.
”Jatkossa on mahdollista kehittää koko ketjussa uudenlaisia tuotteita. Se ei onnistu ilman omaa rehua.”
Atrian broilerituottajien puheenjohtaja Matti Kangas näkee oman rehutehtaan tärkeänä investointina tulevaisuuteen.
”Näyttää välttämättömältä, että rehun valmistus liittyy osaksi ketjua. Toivottavasti se parantaa ketjun kilpailukykyä ja tuottajien taloutta.”
Kankaan mielestä rehutehdas ei vaikuta oleellisesti tuottajien asemaan.
”Joka tapauksessa olemme tosi sidottuja lihataloihin.”
Lahtisen mukaan A-Rehu työstää parhaillaan raaka-aineen hankintaa. Viljakauppaa tullaan käymään koko maassa, sillä yhtiöllä on tehdas myös Varkaudessa Pohjois-Savossa.
Uuden rehutehtaan tulo ei ole toistaiseksi vaikuttanut viljelysuunnitelmiin Ilmajoen lähialueella, palvelupäällikkö Henri Honkala Pro Agria Etelä-Pohjanmaasta kertoo.
Hän uskoo, että viimeistään tehtaan käynnistyttyä kisa lähellä tuotetusta raaka-aineesta, etenkin vehnästä, kovenee. Ohrasta kisaa rehutehtaiden lisäksi myös alkoholijuomia valmistava Altia.
”Viljelyaloihin voi tulla jonkinlaista uusjakoa. Vehnäala voi kasvaa oikeastaan vain ohran kustannuksella. Toisaalta nurmialoja vapautuu, kun karjatiloja lopettaa”, Honkala miettii.
TERHI TORIKKA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
