Saako Suomessakin perustaa navetan kylkeen kahvilan?
Evira: saa, kunhan muistaa muutaman säännön.
Efstidalurin maitotilalla alakerran navettakahvila on maalaishenkinen, mutta tämä yläkerran ravintola on viimeisen päälle tyylikäs. Kummastakin kerroksesta näkee lehmät. Kuva: Eija MansikkamäkiSaisiko Suomessakin rakentaa islantilaisen Efstidalurin tilan tapaan navettaravintolan eli ikkunallisen lehmänäyttämön kahvia, pirtelöä tai soppaa hörppiville kahvilavieraille?
”Myös Suomessa on ihan sallittua perustaa kahvila tai ravintola navetan yhteyteen, jos tämä voidaan toteuttaa noudattaen samoja hygieenisiä perusedellytyksiä, jotka koskevat kaikkia elintarvikehuoneistoja”, Eviran elintarvikehygieniajaoston ylitarkastaja Marjo Ruusunen vastaa MT:lle.
Elintarvikkeiden turvallisuus ei siis saa missään vaiheessa vaarantua.
”Vaikka kahvila sijaitsisikin samassa rakennuksessa kuin navetta, sen kannattaisi jo ihan eläinten tautisuojauksiakin ajatellen olla kuitenkin kokonaan erillinen tila”, Ruusunen neuvoo.
Evira neuvoo suunnittelemaan tilat niin, että otetaan huomioon rakenteet ja kulkureitit, jotta esimerkiksi navetan puolelta ei kuljeta samoilla vaatteilla keittiöön eivätkä eläimet pääse keittiön puolelle eivätkä toisaalta asiakkaat vaeltele navetan puolelle.
Lue myös: Navetan elämää voi seurata Islannissa kahvilan pöydästä
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
