”Muuntogeeniset kasvit eivät ole turvallisuusriski”
Maailman tärkeimmän valkuaiskasvin, soijan, viljelyalasta 79 prosenttia kylvettiin viime vuonna muuntogeenisillä lajikkeilla.Muuntogeeniset kasvit eivät ole turvallisuusriski, ei ihmisille eikä eläimille, geenitekniikan lautakunnan jäsen, kaupallinen neuvos Leena Mannonen maa- ja metsätalousministeriöstä sanoo.
”Mitään muuta elintarviketta tai rehua ei tutkita ennen käyttöön hyväksyntää niin tarkkaan kuin gm-tuotteita”, hän toteaa. Jos turvallisuusongelmia ilmenisi, niihin puututtaisiin välittömästi.
Mannonen muistuttaa myös, että gm-jalostus on täsmäjalostusta. ”Tekniikat ovat kehittyneet yhä kohdennetummiksi. Tiedetään tarkkaan, millainen geeni siirretään ja mihin ympäristöön niin, etteivät muut ominaisuudet muutu.”
Perinteisessä jalostuksessa sekoitetaan keskenään kaksi kokonaista perimää, hän vertaa.
Mannosen mielestä gm-keskustelu on väärillä urilla, kun esille edelleen nostetaan epäilyksiä gm-ruuan tai -rehun terveysriskeistä.
Hän ymmärtäisi paremmin eettiset näkökohdat, esimerkiksi kritiikin ylikansallisia yrityksiä ja niiden toimintaa kohtaan.
Suomessa ainakin Valio ja Snellman ovat sitoutuneet siihen, etteivät niiden tuottajat käytä gm-rehua.
Mannosen mielestä on hyvä, että kuluttajalla on valinnan mahdollisuus.
”Siksi viranomaiset ovat meillä lähteneet tekemään ohjeita, millä kriteereillä gmo-vapaa-merkintää voi käyttää. Turvallisuus ei ole tässäkään se pointti vaan vaihtoehdon tarjoaminen.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


