Sikalatyössä tartuntariski, suojaudu hyvin
MRSA ei ole erityinen terveysuhka eläimille eikä sen tiedetä heikentävän elintarvikkeiden turvallisuutta. Taloudelliset vaikutukset kohdistuvat ihmisten terveydenhuoltoon.
MRSA-tartuntoja voidaan ehkäistä tilojen tautisuojauksella, henkilökohtaisella suojautumisella ja hyvällä hygienialla. Kuva: Johannes TervoSikaloissa työskentelevillä on kohonnut riski saada MRSA-tartunta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottaa. Tartuntoja voidaan ehkäistä tilojen tautisuojauksella, henkilökohtaisella suojautumisella ja hygienialla.
MRSA eli metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus on tietyille antibiooteille vastustuskykyinen stafylokokkibakteeri.
Staphylococcus aureus on yleinen bakteeri, jota löytyy terveiden ihmisten iholta ja nenän limakalvolta. Jotkut stafylokokit, kuten MRSA, ovat kehittyneet vastustuskykyiseksi tavallisille antibiooteille.
Teurassioilla MRSA yleistyi yli kolminkertaisesti vuosien 2000 ja 2017 välillä: esiintyvyys nousi 22 prosentista 77 prosenttiin.
MRSA ei ole erityinen terveysuhka eläimille eikä sen tiedetä heikentävän elintarvikkeiden turvallisuutta. Taloudelliset vaikutukset kohdistuvat ihmisten terveydenhuoltoon – bakteeri voi esimerkiksi tulehduttaa leikkaushaavan.
Suojautumisen lisäksi THL korostaa, että sikojen parissa työskentelevät on syytä seuloa MRSA:n varalta sairaalahoitoon tullessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

