Luomulihan tuotanto kasvoi jälleen
Luomutuotanto jatkaa kasvuaan. Suomessa tuotettiin viime vuonna luomulihaa 3,1 miljoonaa kiloa, mikä on kahdeksan prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Naudan, lampaan ja siipikarjan lihan tuotanto kasvoi, mutta sianlihan väheni hieman.
Muun luomulihan paitsi possun kulutus kasvoi, mutta sen osuus kaikesta lihasta on edelleen pieni. Kuva: Ville-Petteri MäättäKaikesta lihantuotannosta luomun osuus on Suomessa yhä alle prosentin.
Tiedot ilmenevät Pro Luomun teettämästä kyselystä, jonka TNS Gallup toteutti alkuvuodesta.
Lampaasta jo viidennes
Eniten luomuna tuotetaan lammasta. Luomulampaanlihaa tuotettiin Suomessa viime vuonna 220 000 kiloa, mikä oli yli viidennes kaikesta kotimaisesta lampaanlihasta.
Naudanlihan tuotannosta luomua oli 2,6 prosenttia, eli 2,13 kiloa.
Luomusianlihan tuotanto väheni viidellä prosentilla 670 000 kiloon. Notkahduksen taustalla on muun muassa tuotantoteknisiä ongelmia emakkojen rehustuksessa. Kaikkiaan luomun osuus kotimaisesta sianlihantuotannosta oli 0,4 prosenttia.
Varsinainen luomusiipikarjanlihan tuotanto käynnistyi viime vuonna kokeiluvaiheiden jälkeen. Luomusiipikarjanlihaa tuotettiin 80 000 kiloa, mikä oli vain 0,1 prosenttia siipikarjanlihan tuotannosta.
Lue aiheesta lisää maanantain Maaseudun Tulevaisuudesta
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

