Eviran tutkija: 100-vuotias Suomi saa olla ylpeä salmonellavapaudestaan
Yksi selityksistä on broilertuotannon kompetitiivinen ekskluusio, joka on keksintönä vaikeaa nimeään yksinkertaisempi. Se suojaa broileria salmonellatartunnalta."Salmonellavapaa Suomi on epäilemättä yksi elintarvikevalvonnan suurimpia menestystarinoita. Jotain, mistä 100-vuotias Suomi voi olla todella ylpeä."
Näin hehkuttaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkija Maria Nummela keskiviikkona julkaistussa blogissaan.
Eikä syyttä.
Suomalaisilta tuotantoeläintiloilta on tällä vuosikymmenellä todettu vain yksittäisiä salmonellatapauksia. Vähittäismyynnissä olleista kotimaisista lihatuotteista salmonellaa ei löytynyt lainkaan viimeisimmissä tutkimuksissa 2000–2004.
Esimerkiksi Italiassa salmonellan esiintyvyys siipikarjaparvissa oli vuonna 2015 lähes 10 prosenttia, Nummela kertoo.
Suurena apuna salmonellan torjunnassa on kotimainen keksintö nimeltä kompetitiivinen ekskluusio, tutkija valottaa.
Menetelmä on hänen mukaansa yksinkertaisuudessaan nerokas.
"Vastakuoriutuneet untuvikot altistetaan terveiden broilereiden suolesta eristetyille mikrobeille. Altistetun linnun suolistossa ne valtaavat elintilan itselleen, jolloin salmonellat sekä useat muut haitalliset bakteerit eivät myöhemmin pysty levittäytymään sinne."
"Talo on vallattu, eikä huoneita ole enää vapaana uusille tulokkaille", Nummela vertaa.
Menetelmää on hyödynnetty Suomen siipikarjatuotannossa vuodesta 1976 lähtien.
Salmonella kuuluu yleisimpiin ruokamyrkytyksiä aiheuttaviin bakteereihin maailmassa. Sitä esiintyy edelleen kohtalaisesti elintarvikeketjussa myös Euroopassa – Suomea, Ruotsia ja Norjaa lukuun ottamatta, Nummela toteaa.
Useimmiten salmonellatartunnan lähteenä on kananmuna tai riittämättömästi kuumennettu kana tai liha.
Liharuokia valmistettaessa ja syödessä tartunnan voi välttää, kun huolehtii käsittelyhygieniasta ja nauttii fileensä läpikypsänä.
Raa'at kananmunat sen sijaan ovat ongelmallisia, sillä osa salmonellatyypeistä voi majailla munan sisällä, Nummela varoittaa. "Matkalla nautitusta majoneesileivästä tai pasta carbonarasta voikin olla seurauksena ikävä suolistotulehdus."
Suomen salmonellatilanne on kansainvälisesti verrattuna hyvin poikkeuksellinen, Nummela korostaa.
Se ei ole hänen mukaansa pelkästään viileän ilmaston ansiota, vaan ennen kaikkea koko elintarvikeketjun kattavan valvonnan sekä tehokkaan tuottajien ja viranomaisten välisen yhteistyön.
Euroopan komissio on hyvän tilanteen vuoksi myöntänyt Suomelle erityisvakuudet: maahan ei saa tuoda yhtään liha- tai munaerää, jolle ei ole esittää todistusta salmonellattomuudesta.
Eviran tutkijan Elina Nummelan blogi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

